Jak przyrządzić domowe brandy?
Jak przyrządzić domowe brandy?
Popularność domowych alkoholi wzrasta w ostatnich czasach, chociaż decydując się na własną produkcję, do degustacji, nie warto ograniczać się tylko do zwykłych nalewek. Nie tylko je można zrobić we własnej kuchni. W prosty sposób można uzyskać brandy, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.
Jakich produktów potrzeba?
Domowe brandy można wykonać z powodzeniem, jeżeli tylko zbierze się odpowiednie składniki do jego produkcji. Są to:
* 70 ml brandy,
* 50 ml soku jabłkowego,
* 1 cytryna,
* lód.
Z podanych składników można wykonać jedną porcję, dlatego gdy chce się zaserwować brandy w towarzystwie, należy zwiększyć ilość elementów.Krok pierwszy
Przygotowaną cytrynę sparzyć wrzątkiem. Dokładnie wyszorować gąbką, a następnie osuszyć. Po tym zabiegu wycisnąć z cytryny cały sok.
Krok drugi
Do shakera wrzucić lód. Wlać brandy, sok jabłkowy oraz 2 łyżki soku cytrynowego. Bardzo dokładnie wstrząsnąć, mieszając wszystkie składniki i chłodząc je przy tym lodem.
Krok trzeci
Gotowy drink przelać do kieliszka lub 2 mniejszych kieliszków. Każdy z nich można ozdobić kawałkiem skórki cytrynowej. Podawać, sycąc się wyjątkowym smakiem brandy.