Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczną kalarepę nadziewaną ryżem?

Opiekun artykułu: kornelia
Jak zrobić smaczną kalarepę nadziewaną ryżem?

Jak zrobić smaczną kalarepę nadziewaną ryżem?

Zielona kalarepa bywa pomijana w jadłospisie. Na cukinię, bakłażany i dynie spogląda się łaskawszym okiem, podczas gdy rodzima kalarepa kusi tylko nielicznych. Dobrze jest to zmienić, ponieważ świeża kalarepa posiada wartości nie tylko zdrowotne, lecz i smakowe, zwłaszcza gdy poda się ją z nadzieniem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Tak jak zawsze, kiedy przygotowuje się smaczne danie, trzeba zwrócić uwagę na produkty. Oznacza to zarówno zebranie niezbędnych składników, jak i zadbanie o ich jakość. Potrzebne są:
    * 8 kalarep,
    * 1 jajko,
    * 3 łyżki masła,
    * 1/2 szklanki ryżu,
    * koperek,
    * pieprz,
    * cukier,
    * sól,
    * 1/2 szklanki pieczarek (opcjonalnie).
    Wybierając kalarepy, najlepiej zdecydować się na egzemplarze o podobnej wielkości.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie kalarepki dokładnie umyć. Pozbyć się liści i twardszych, wystających elementów. Naciąć na wysokości 3/4 wysokości i wyjąć miąższ. Bez problemu powinno udać się tego dokonać łyżeczką.Miąższu nie można wyrzucić. Odłożyć go do miski i pozostawić do późniejszego wykorzystania.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Ryż przepłukać na sitku i przełożyć do garnka. Zalać 1,5 szklanki wrzątku, posolić i całość zagotować. Pozostawić do spęcznienia oraz zmięknięcia.Jeśli chce się dodać do farszu pieczarki, trzeba je oczyścić, pokroić na drobne kawałki oraz podsmażyć na patelni.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do gotowego ryżu wbić jajko, dodać masło, pieprz, sól i pieczarki, jeśli są. Miąższ z kalarepki posiekać na mniejsze kawałki. Tak samo postąpić z koperkiem, a następnie oba składniki dodać do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotowym farszem uzupełnić kalarepki, tak żeby trochę farszu wystawało ponad ich krawędź. Ułożyć wszystkie w naczyniu żaroodpornym, farszem do góry. Naczynie uzupełnić wodą do połowy wysokości kalarepek. Doprawić całość masłem, solą i cukrem. Dusić pod przykryciem aż do chwili, kiedy kalarepki będą miękkie.Podawać od razu. Dodatkiem do kalarep z farszem może być sos pomidorowy, młode ziemniaki albo odrobina startego żółtego sera.

Popularne tagi
  • śmietanka
  • domowe zapiekanki
  • sok z cytryny
  • szaszłyki z brukselki
  • kulinaria
  • frytki z awokado
  • przysmak dla dziecka
  • poprawne smażenie bakłażana
  • bakłażan pieczony
  • ciasto drożdżowe
  • ruszt
  • składniki spożywcze
  • oliwa z oliwek
  • szparagi
  • przystawki na zimno
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising