Jak zrobić smaczną kalarepę nadziewaną ryżem?
Jak zrobić smaczną kalarepę nadziewaną ryżem?
Zielona kalarepa bywa pomijana w jadłospisie. Na cukinię, bakłażany i dynie spogląda się łaskawszym okiem, podczas gdy rodzima kalarepa kusi tylko nielicznych. Dobrze jest to zmienić, ponieważ świeża kalarepa posiada wartości nie tylko zdrowotne, lecz i smakowe, zwłaszcza gdy poda się ją z nadzieniem.
Potrzebne produkty
Tak jak zawsze, kiedy przygotowuje się smaczne danie, trzeba zwrócić uwagę na produkty. Oznacza to zarówno zebranie niezbędnych składników, jak i zadbanie o ich jakość. Potrzebne są:
* 8 kalarep,
* 1 jajko,
* 3 łyżki masła,
* 1/2 szklanki ryżu,
* koperek,
* pieprz,
* cukier,
* sól,
* 1/2 szklanki pieczarek (opcjonalnie).
Wybierając kalarepy, najlepiej zdecydować się na egzemplarze o podobnej wielkości.Pierwszy krok
Wszystkie kalarepki dokładnie umyć. Pozbyć się liści i twardszych, wystających elementów. Naciąć na wysokości 3/4 wysokości i wyjąć miąższ. Bez problemu powinno udać się tego dokonać łyżeczką.Miąższu nie można wyrzucić. Odłożyć go do miski i pozostawić do późniejszego wykorzystania.
Drugi krok
Ryż przepłukać na sitku i przełożyć do garnka. Zalać 1,5 szklanki wrzątku, posolić i całość zagotować. Pozostawić do spęcznienia oraz zmięknięcia.Jeśli chce się dodać do farszu pieczarki, trzeba je oczyścić, pokroić na drobne kawałki oraz podsmażyć na patelni.
Trzeci krok
Do gotowego ryżu wbić jajko, dodać masło, pieprz, sól i pieczarki, jeśli są. Miąższ z kalarepki posiekać na mniejsze kawałki. Tak samo postąpić z koperkiem, a następnie oba składniki dodać do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać.
Czwarty krok
Gotowym farszem uzupełnić kalarepki, tak żeby trochę farszu wystawało ponad ich krawędź. Ułożyć wszystkie w naczyniu żaroodpornym, farszem do góry. Naczynie uzupełnić wodą do połowy wysokości kalarepek. Doprawić całość masłem, solą i cukrem. Dusić pod przykryciem aż do chwili, kiedy kalarepki będą miękkie.Podawać od razu. Dodatkiem do kalarep z farszem może być sos pomidorowy, młode ziemniaki albo odrobina startego żółtego sera.