Jak zrobić smaczny chleb kukurydziany?
Jak zrobić smaczny chleb kukurydziany?
Chleb kukurydziany kojarzy się ze starymi amerykańskimi filmami, w których pojawia się na stole jako wyjątkowy przysmak. W Polsce trudno znaleźć taki chlebek w piekarni, jednak jak zawsze nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go upiec. Stanowi on idealny dodatek nie tylko na kanapki, lecz również do obiadu, komponując się świetnie z daniami mięsnymi.
Potrzebne składniki
Wykonanie smacznego chlebka wymaga kilku podstawowych składników. Wśród nich muszą znaleźć się przede wszystkim:
* 400 g mąki kukurydzianej,
* 1 szklanka jogurtu naturalnego,
* 1 jajko,
* 1 łyżka miodu,
* 2 łyżki oleju,
* 2 łyżki startego żółtego sera,
* 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej,
* 1 łyżeczka soli,
* 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej.Pierwszy krok
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą. Można ją przesiać, jednak w przypadku kukurydzianego chleba nie jest to konieczne. Dosypać do mąki sodę odczyszczoną i sól, zamieszać.
Drugi krok
W drugiej misce połączyć ze sobą jogurt i jajko. Wymieszać wszystko trzepaczką, aż do złączenia się jajka z nabiałem. Wlać miód, ponownie wymieszać, a następnie zacząć dodawać mąkę kukurydzianą. Na tym etapie można przejść do mieszania łyżką.
Trzeci krok
Gdy jogurt i mąka połączą się, wlać olej, mieszając nieprzerwanie. Na zakończenie dodać paprykę mieloną oraz żółty ser. Dokładnie wszystko połączyć, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Czwarty krok
Podłużną foremkę wysmarować masłem i posypać mąką, po czym przelać do niej uzyskaną masę. Wsunąć foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić, a następnie kroić i zjadać z dowolnymi dodatkami.