Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować placki gryczane?

Opiekun artykułu: kacperinio
Jak przygotować placki gryczane?

Jak przygotować placki gryczane?

Niewiele jest produktów tak zdrowych, jak kasza. Każdy rodzaj kaszy niesie ze sobą duży ładunek składników mineralnych, witamin, składników odżywczych dobrych dla dzieci, jak i dla dorosłych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje jedna z najzdrowszych odmian – kasza gryczana – którą można wykorzystać do stworzenia zdrowych i smacznych placków gryczanych.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby placuszki gryczane udały się znakomicie, przed przystąpieniem do działania należy skompletować następujące składniki:
    * 3/4 szklanki mąki gryczanej,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 2 łyżki cukru,
    * 2 łyżki mielonych orzechów laskowych,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do średniej wielkości miski przesiać mąkę gryczaną. Dodać do niej cukier oraz mielone orzechy laskowe. Lepiej nie dodawać włoskich, ponieważ mają dość gorzkawy smak i mogłyby popsuć smak dania. Wsypać również proszek do pieczenia, wlać mleko i wbić jajko.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Składniki w misce dokładnie wymieszać ze sobą, najlepiej przy pomocy miksera, co usprawni pracę i pozwoli na szybkie uzyskanie gładkiej masy. Można również użyć trzepaczki. Ważne jest uzyskanie gładkiej, jednolitej masy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki oleju. Następnie łyżką nanosić masę naleśnikową na patelnię i smażyć z obu stron niewielkie placki. Odkładać je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Po wykorzystaniu całego ciasta podawać placki z dowolnymi dodatkami – jogurtem, orzechami prażonymi, owocami lub tylko z cukrem pudrem. Smacznego!

Popularne tagi
  • leczo z kiełbasą
  • ryba
  • mąka
  • dodatek do jedzenia
  • kurczak w płatkach kukurydzianych
  • domowe lody
  • hot-dog
  • owoce lasu
  • przepis na ciasto ajerkoniakowe
  • bób
  • krew
  • makowiec
  • sezon na dynie
  • składniki na tartę
  • jesienne przysmaki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising