Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić szybki dip meksykański?

Opiekun artykułu: urte
Wymagany czas: 20 min.
Jak zrobić szybki dip meksykański?

Jak zrobić szybki dip meksykański?

Kuchnia meksykańska ma to do siebie, że jest niezwykle wyrazista. Dodatki z niej, pomysły na sosy i dipy sprawdzają się u każdego, kto lubi ostry, wyrazisty smak. Choć zazwyczaj dip meksykański bywa dedykowany do konkretnego dania, nie ma przeciwwskazań, żeby nie podawać go wedle własnej wizji smakowej – z przystawkami, przekąskami, całymi daniami.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić dip meksykański do nachos, do chipsów, do innych słodkich słonych przekąsek, należy przygotować następujące składniki:

    * 1 awokado,

    * 1 cebula czerwona,

    * 1/2 papryki czerwonej,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1/2 łyżeczka płatków chili,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Awokado przemyć, a następne przekroić na pół. Dojrzałe awokado nie jest twarde, więc nie powinno to stanowić problemu. Po przecięciu otworzyć je i wyjąć pestkę. Łyżeczką zacząć wyciągać zielony miąższ, przekładając go do miseczki. Po wyjęciu całego zgnieść go łyżeczką na gładką papkę bez żadnych grudek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Paprykę czerwoną umyć. Pozbyć się trzonka z pestkami, jeśli nadal w niej jest i pokroić całą na cienkie paski, a je następnie jeszcze wzdłuż, na drobne kawałeczki. Wrzucić paprykę do awokado, po czym zająć się cebulką. Obrać ją z łupinki i dokładnie posiekać na drobne kawałki. Cebuli nie musi być dużo, może być malutka, żeby nie przytłoczyła smaku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cebulę dodać do pozostałych składników. Czosnek zmiażdżyć w prasce i również wrzucić do miseczki, a następnie doprawić płatkami chili oraz dużą ilością soli. Zamiast płatków chili można użyć 1/2 papryczki chili, bez pestek. Na zakończenie dodać 1 łyżeczkę świeżego soku z limonki. Bardzo dokładnie wymieszać wszystko. Odstawić na 10 minut, aby dip się przegryzł. Po tym czasie można z powodzeniem podawać, urozmaicając dowolną przystawkę z kuchni meksykańskiej albo innej. Smacznego!

Popularne tagi
  • sos serowo-ananasowy
  • sposób wykonania pasty z kalafiora
  • dodatek
  • chrzan wielkanocny
  • orzechy pesto z orzechów piniowych
  • ser parmezan
  • tradycyjne śniadanie
  • owoc
  • guacamole z cebulą i pomidorami
  • twarożek homogenizowany
  • przepis na sos włoski
  • szałwia
  • przepis na sos z wina
  • karczochy w zalewie
  • bób
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising