Jak zrobić szybki dip meksykański?
Jak zrobić szybki dip meksykański?
Kuchnia meksykańska ma to do siebie, że jest niezwykle wyrazista. Dodatki z niej, pomysły na sosy i dipy sprawdzają się u każdego, kto lubi ostry, wyrazisty smak. Choć zazwyczaj dip meksykański bywa dedykowany do konkretnego dania, nie ma przeciwwskazań, żeby nie podawać go wedle własnej wizji smakowej – z przystawkami, przekąskami, całymi daniami.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zrobić dip meksykański do nachos, do chipsów, do innych słodkich słonych przekąsek, należy przygotować następujące składniki:
* 1 awokado,
* 1 cebula czerwona,
* 1/2 papryki czerwonej,
* 1 ząbek czosnku,
* 1/2 łyżeczka płatków chili,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Awokado przemyć, a następne przekroić na pół. Dojrzałe awokado nie jest twarde, więc nie powinno to stanowić problemu. Po przecięciu otworzyć je i wyjąć pestkę. Łyżeczką zacząć wyciągać zielony miąższ, przekładając go do miseczki. Po wyjęciu całego zgnieść go łyżeczką na gładką papkę bez żadnych grudek.
Krok drugi
Paprykę czerwoną umyć. Pozbyć się trzonka z pestkami, jeśli nadal w niej jest i pokroić całą na cienkie paski, a je następnie jeszcze wzdłuż, na drobne kawałeczki. Wrzucić paprykę do awokado, po czym zająć się cebulką. Obrać ją z łupinki i dokładnie posiekać na drobne kawałki. Cebuli nie musi być dużo, może być malutka, żeby nie przytłoczyła smaku.
Krok trzeci
Cebulę dodać do pozostałych składników. Czosnek zmiażdżyć w prasce i również wrzucić do miseczki, a następnie doprawić płatkami chili oraz dużą ilością soli. Zamiast płatków chili można użyć 1/2 papryczki chili, bez pestek. Na zakończenie dodać 1 łyżeczkę świeżego soku z limonki. Bardzo dokładnie wymieszać wszystko. Odstawić na 10 minut, aby dip się przegryzł. Po tym czasie można z powodzeniem podawać, urozmaicając dowolną przystawkę z kuchni meksykańskiej albo innej. Smacznego!