Jakie dania można zrobić z ziemniaków?
Jakie dania można zrobić z ziemniaków?
Ziemniak to wspaniałe warzywo i wbrew temu, co twierdzą niektórzy, nie jest nudne. Może się znudzić, jeżeli ciągle podaje się je w taki sam sposób, jednak jeżeli wysili się wyobraźnię lub przejrzy książkę kucharską, z powodzeniem znajdzie się pomysły na każdy dzień tygodnia. Niezależnie od formy podania ziemniaki są bogate w liczne składniki odżywcze i witaminy, a także są dobrym źródłem energii na cały dzień.
Frytki inaczej
Frytki to jedna z najbardziej znanych potraw z ziemniaków. Kojarzą się jednak z dużą ilością oleju, więc często są wyrzucane z jadłospisu. Nie trzeba postępować tak radykalnie, lecz zamiast smażenia w tłuszczu zacząć smażyć proste frytki w inny sposób. Potrzeba do tego tylko kilku składników:
* 2 kg ziemniaków,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżka vegety,
* 1 torebka bazylii.
Ziemniaki należy obrać i pokroić w paski, uważając, żeby nie były one za cienkie. Następnie tak przygotowane warzywa należy włożyć do garnka z wodą, osolić i poczekać, aż woda zagotuje się. Gotować przez 1 minutę i odcedzić. W trakcie gotowania ziemniaków należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Odcedzone ziemniaki oprószyć vegetą i bazylią, wyłożyć na blachę do ciepłego piekarnika. Smażyć 30 minut, aż uzyskają złoty kolor.Sałatka ziemniaczana
Wielbiciele sałatek z pewnością docenią, jak dobrym składnikiem prostej sałatki jest każdy ziemniak, zwłaszcza że przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wielu składników:
* 1 kg ziemniaków,
* 2 żółtka,
* 1/2 szklanki oliwy,
* pęczek szczypiorku,
* sól, pieprz.
Ziemniaki ugotować w całości, aż będą miękkie. Po ich ostygnięciu pokroić je na plasterki, a następnie posiekać szczypiorek. Żółtka należy utrzeć, dodając powoli oliwę, aż powstanie sos. Dodać sol i pieprz, a na końcu szczypiorek i polać tym ziemniaki ułożone w misce. Odstawić na 3 godziny do lodówki, żeby ziemniaki mogły przesiąknąć sosem.Placki ziemniaczano-cukiniowe
Żeby placki ziemniaczane nie były nudne, można zrobić je na różne sposoby, najpopularniejszym jest dodanie drugiego warzywa i wymieszanie razem niezbędnych składników:
* 1 kg ziemniaków,
* 1 średnia cukinia,
* 2 łyżki mąki,
* 1 jajko,
* sól, pieprz,
* olej do smażenia.
Surowe ziemniaki trzeba obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię należy umyć i również zetrzeć na tej samej tarce, mieszając ją z ziemniakami. Wbić jajko, dodać mąkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko wymieszać dokładnie, aż stanie się gęstą masą. Ostatnim krokiem jest wylanie oleju na patelnię i smażenie niewielkich placków przypieczonych z obu stron na brązowo.