Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziami

Opiekun artykułu: bozka
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziami

Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziami

Śledzie w zalewie octowej to przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z zimowym okresem i przygotowaniami wigilijnego stołu. W wielu rodzinach te ryby goszczą na nim właśnie pod taką postacią. Warto jednak zauważyć, iż śledzie w occie są nie tylko smaczną przekąską, ale także idealnym dodatkiem lub bazą do innych potraw, w tym sałatek. Słone i nieco pikantne w smaku śledzie dobrze współgrają z łagodnymi ziemniakami. Poniższą sałatkę możesz podać w pierwszy czy drugi dzień świąt bożonarodzeniowych, ale także podczas sylwestra oraz w dni powszednie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

500 g ziemniaków (przed obraniem i ugotowaniem)

1 średnia cebula czerwona

260 g śledzi w zalewie octowej

1 łyżeczka sosu chrzanowego

3 łyżki majonezu (może być zwykły, delikatny lub light)

sok z połowy cytryny

sól i pieprz

1 pęczek koperku

500 g ziemniaków (przed obraniem i ugotowaniem) 1 średnia cebula czerwona 260 g śledzi w zalewie octowej 1 łyżeczka sosu chrzanowego 3 łyżki majonezu (może być zwykły, delikatny lub light) sok z połowy cytryny sól i pieprz 1 pęczek koperku
  • Przygotowanie ziemniaków

    Przygotowanie naszej sałatki rozpoczniemy od ugotowania ziemniaków. Zrób to standardowo, to znaczy najpierw wymyj dokładnie ziemniaki z piachu, następnie obierz je, odkrawając brzydkie części, a następnie ponownie je przepłucz. Jeśli ziemniaki są bardzo duże, to warto przekroić je na połowę albo nawet na ćwiartki. Wodę osól, a ziemniaki gotuj około 25 – 30 minut, aż będą miękkie.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Śledzia w zalewie octowej odsącz dokładnie. Następnie pokrój go na kawałki drobne, ale niezbyt małe, około 2 centymetrów. Następnie przekrój małe pomidorki koktajlowe na połówki. Razem z kawałkami ryb wrzuć je do miski. Dodaj sos chrzanowy, majonez, sok z cytryny, koper posiekany oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Wszystko razem wymieszaj, ale jeszcze nie doprawiaj.

  • Dodawanie ziemniaków

    Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Dodaj je do reszty składników i wymieszaj całość ostrożnie, żeby nie rozkruszyć ziemniaków. Dopiero teraz spróbuj sałatkę i jeśli trzeba, dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Sałatkę serwuj jako przystawkę na zimno. Przed podaniem schłodź ją, a stawiając na stół, udekoruj natką pietruszki. Smacznego!

Popularne tagi
  • potrawa wielkanocna
  • lekka sałatka
  • sałatka z kapusty
  • kakao
  • zdrowie
  • przystawka dla dzieci
  • świeża bazylia
  • brzoskwinia
  • sałatka z mozzarellą
  • czerwona cebula
  • danie z jaj
  • sałaka ze szpinaku i granatu
  • cebula czerwona
  • oregano
  • sałatka z kurczakiem i ananasem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising