Przepis na frittatę ze szparagami
Przepis na frittatę ze szparagami
Frittata to włoski przysmak, którego źródłosłów można przetłumaczyć na język polski jako „jajeczne ciasto”. Jest to potrawa zbliżona do naszego dobrze znanego omletu, jednak przyrządza się ją nieco inaczej i dłużej. Świetnie nadaje się na codzienny obiad lub też śniadanie czy kolację – jest uniwersalna. Poza tym możesz łączyć ją naprawdę z przeróżnymi dodatkami i z każdym będzie smakować cudownie. Dzisiaj poznasz przepis na frittatę z serem oraz szparagami. Powodzenia!
Przygotowanie składników
Pół małej cebuli czerwonej pokrój bardzo drobno. Mozzarellę pokrój w kostkę. Szparagi umyj, następnie odetnij ich zdrętwiałe końcówki, a potem pokrój je na małe części – około 2 – 3 centymetrów.
Smażenie
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju. Następnie wrzuć na nią posiekaną cebulkę czerwoną i podsmażaj ją przez chwilę, po czym dodaj szparagi i zmniejsz ogień. Teraz musisz podsmażyć szparagi, by były miękkie – możesz to zrobić pod pokrywką. Smaż je przez około 8 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem jajek.
Masa jajeczna
Wbij jajka do większej miski i zacznij je rozkłócać. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj 100 ml śmietany kremówki 36%. Wymieszaj składniki ze sobą.
Wylewanie masy
Kiedy szparagi będą już miękkie, wylej ostrożnie na patelnię masę jajeczną z dodatkiem kremówki. Ogień powinien być cały czas zmniejszony. Wówczas posyp frittatę pokrojoną wcześniej mozzarellą. Podsmażaj ją przez jeszcze chwilę – przez około trzech do pięciu minut, uważając, żeby spód się nie spalił. Zestaw z ognia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ją, aż zauważysz, że robi się zarumieniona, a jajko na powierzchni dobrze się ścięło (około 5 – 7 minut).
Serwowanie
Frittatę podawaj zaraz po wyjęciu z pieca. Możesz pokroić ją w trójkąty, jak pizzę. Można jeść ją solo lub z lekką sałatką. Smacznego!