Advertising
Zakumaj.pl

Prosty przepis na wspaniałą kwaśnicę

Opiekun artykułu: kasis
Prosty przepis na wspaniałą kwaśnicę

Prosty przepis na wspaniałą kwaśnicę

Bracia Golcowie śpiewali o swojej miłości do kwaśnicy, zupy, którą jadali i z chęcią jadają. Tym samym wzbudzili zainteresowanie daniem, o którym dotąd wiedzieli nieliczni, zazwyczaj ci, którzy mieszkali w górskiej okolicy albo często tam podróżowali. W poniższym artykule prezentujemy przepis, który pozwoli na ugotowanie dobrej kwaśnicy w każdej kuchni i przez każdego. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania zupy niezbędne są odpowiednie, świeże i dobrej jakości składniki, wśród których powinno znaleźć się:
    * 500 g żeberek wieprzowych surowych,
    * 300 g żeberek wędzonych,
    * 1 kg kapusty kiszonej,
    * 1 cebula,
    * 2 – 3 plasterki boczku wędzonego,
    * 2 listki laurowe,
    * 6 ziarenek ziela angielskiego,
    * 1 łyżeczka kminku,
    * 1 kostka rosołowa,
    * 4 – 5 ziemniaków,
    * sok z kiszonej kapusty,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Żeberka surowe umyć i osuszyć. Następnie podzielić zarówno je, jak i wędzone, na mniejsze kawałki. Włożyć wszystko do dużego garnka. Zalać 2 litrami wody i postawić na kuchence. Włączyć niewielki gaz. Doprowadzić do zagotowania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy woda zacznie się gotować, dodać kapustę, sok z kapusty, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Zamieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką. Całość należy gotować 2 godziny na niewielkim ogniu. Mięso powinno być dobrze ugotowane i miękkie. Pod koniec ostatniej godziny dodać resztę przypraw.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Boczek pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię i wytopić z tłuszczu. Posiekać cebulę na kawałki i przysmażyć razem z boczkiem. Dodać je do zupy, zamieszać wszystko. Nadal gotować.Ziemniaki obrać i ugotować w osobnym garnku. Po ugotowaniu pokroić w kostkę, po czym wrzucić do zupy. Całość gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa i można przelewać ją do misek. Doskonale smakuje bardzo gorąca, podawana z chlebem, który dopełnia posiłek, czyniąc go jeszcze bardziej sycącym.

Popularne tagi
  • potrzebne składniki
  • chleb tostowy
  • wrzątek
  • jak zrobić zupę gulaszową
  • obiad
  • zasmażka
  • zupa kasztanowa
  • zupa owocowa
  • kremowa zupa z cukinii
  • zupa rybna
  • seler
  • mrożony groszek
  • rosół
  • przepis na zupę z migdałów
  • mąka pszenna
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising