Prosty przepis na wspaniałą kwaśnicę
Prosty przepis na wspaniałą kwaśnicę
Bracia Golcowie śpiewali o swojej miłości do kwaśnicy, zupy, którą jadali i z chęcią jadają. Tym samym wzbudzili zainteresowanie daniem, o którym dotąd wiedzieli nieliczni, zazwyczaj ci, którzy mieszkali w górskiej okolicy albo często tam podróżowali. W poniższym artykule prezentujemy przepis, który pozwoli na ugotowanie dobrej kwaśnicy w każdej kuchni i przez każdego. Oto on.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania zupy niezbędne są odpowiednie, świeże i dobrej jakości składniki, wśród których powinno znaleźć się:
* 500 g żeberek wieprzowych surowych,
* 300 g żeberek wędzonych,
* 1 kg kapusty kiszonej,
* 1 cebula,
* 2 – 3 plasterki boczku wędzonego,
* 2 listki laurowe,
* 6 ziarenek ziela angielskiego,
* 1 łyżeczka kminku,
* 1 kostka rosołowa,
* 4 – 5 ziemniaków,
* sok z kiszonej kapusty,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Żeberka surowe umyć i osuszyć. Następnie podzielić zarówno je, jak i wędzone, na mniejsze kawałki. Włożyć wszystko do dużego garnka. Zalać 2 litrami wody i postawić na kuchence. Włączyć niewielki gaz. Doprowadzić do zagotowania.
Krok drugi
Gdy woda zacznie się gotować, dodać kapustę, sok z kapusty, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Zamieszać, najlepiej dużą drewnianą łyżką. Całość należy gotować 2 godziny na niewielkim ogniu. Mięso powinno być dobrze ugotowane i miękkie. Pod koniec ostatniej godziny dodać resztę przypraw.
Krok trzeci
Boczek pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię i wytopić z tłuszczu. Posiekać cebulę na kawałki i przysmażyć razem z boczkiem. Dodać je do zupy, zamieszać wszystko. Nadal gotować.Ziemniaki obrać i ugotować w osobnym garnku. Po ugotowaniu pokroić w kostkę, po czym wrzucić do zupy. Całość gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa i można przelewać ją do misek. Doskonale smakuje bardzo gorąca, podawana z chlebem, który dopełnia posiłek, czyniąc go jeszcze bardziej sycącym.