Kalafior z papryką i czosnkiem – idealny na jesień
Kalafior z papryką i czosnkiem – idealny na jesień
Kalafior to jedno z najsmaczniejszych warzyw, jakie może znaleźć się w kuchni. Gdy jest świeży, niemal prosto z grządki, chce się go jadać bez żadnych dodatków. Z biegiem czasu chęci takie nieco maleją, ponieważ kalafior starzeje się, jednak dobrze przygotowany może być pyszny przez cały czas. W poniższym artykule podpowiadamy, w jaki sposób nadać warzywu nowy smak.
Jakie produkty są potrzebne?
Smaczny kalafior to przede wszystkim jak najlepsze składniki. Należą do nich przede wszystkim następujące elementy:
* 1 średni kalafior,
* 1 papryka czerwona,
* 2 ząbki czosnku,
* 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
* 1/2 łyżeczki curry,
* chili,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* sałata (opcjonalnie).Krok pierwszy
W misce średniej wielkości zmieszać ze sobą 3 łyżki oliwy wraz z chili, pieprzem, curry, pieprzem ziołowym oraz solą. Ząbki czosnku wyjąć z łupinek i zmiażdżyć przez praskę. Dodać do oliwy, po czym energicznie wszystko wymieszać, aż będzie stanowiło jedną całość.
Krok drugi
Kalafiora oraz paprykę umyć. Kalafiora pozbawić liści, jeśli jeszcze je ma, po czym podzielić na różyczki.Z papryki usunąć gniazda nasienne, a samą paprykę pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
Krok trzeci
Przygotowane odpowiednio warzywa dodać do oliwy z przyprawami. Wymieszać w taki sposób, żeby każdy kawałek został zalany miksturą. Gdy do tego dojdzie, przełożyć do naczynia żaroodpornego o dowolnym kształcie.
Krok czwarty
Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Warzywa powinny się dobrze przyrumienić, a jednocześnie być chrupiące.Podawać danie zaraz po przygotowaniu. Dla lepszego efektu i smaku można podawać warzywa posypane sezamem albo ułożone na sałacie. Smacznego!