Advertising
Zakumaj.pl

Kalafior z papryką i czosnkiem – idealny na jesień

Opiekun artykułu: magia
Kalafior z papryką i czosnkiem – idealny na jesień

Kalafior z papryką i czosnkiem – idealny na jesień

Kalafior to jedno z najsmaczniejszych warzyw, jakie może znaleźć się w kuchni. Gdy jest świeży, niemal prosto z grządki, chce się go jadać bez żadnych dodatków. Z biegiem czasu chęci takie nieco maleją, ponieważ kalafior starzeje się, jednak dobrze przygotowany może być pyszny przez cały czas. W poniższym artykule podpowiadamy, w jaki sposób nadać warzywu nowy smak.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Smaczny kalafior to przede wszystkim jak najlepsze składniki. Należą do nich przede wszystkim następujące elementy:
    * 1 średni kalafior,
    * 1 papryka czerwona,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
    * 1/2 łyżeczki curry,
    * chili,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * sałata (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    W misce średniej wielkości zmieszać ze sobą 3 łyżki oliwy wraz z chili, pieprzem, curry, pieprzem ziołowym oraz solą. Ząbki czosnku wyjąć z łupinek i zmiażdżyć przez praskę. Dodać do oliwy, po czym energicznie wszystko wymieszać, aż będzie stanowiło jedną całość.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kalafiora oraz paprykę umyć. Kalafiora pozbawić liści, jeśli jeszcze je ma, po czym podzielić na różyczki.Z papryki usunąć gniazda nasienne, a samą paprykę pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane odpowiednio warzywa dodać do oliwy z przyprawami. Wymieszać w taki sposób, żeby każdy kawałek został zalany miksturą. Gdy do tego dojdzie, przełożyć do naczynia żaroodpornego o dowolnym kształcie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Warzywa powinny się dobrze przyrumienić, a jednocześnie być chrupiące.Podawać danie zaraz po przygotowaniu. Dla lepszego efektu i smaku można podawać warzywa posypane sezamem albo ułożone na sałacie. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na zapiekanki
  • olej do smażenia
  • zapiekanka z bakłażana
  • szparagi z szynką parmeńską
  • ziemniaki po szwedzku
  • papryka
  • brukselka w sosie pomidorowym
  • faszerowane jabłka
  • mięso
  • sposób na kulki dyniowe
  • parówki na śniadanie
  • smakołyk
  • przepis na szparagi panierowane
  • egzotyczne przyprawy
  • potrawa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising