Advertising
Zakumaj.pl

Ciasto-serce na Dzień Matki

Opiekun artykułu: vegoku
Ciasto-serce na Dzień Matki

Ciasto-serce na Dzień Matki

Dzień Matki jest wyjątkowy i powinien zostać odpowiednio uczczony. Nie tylko prezentem, ale również specjalnym podwieczorkiem. Starsze dzieci albo dzieci przy pomocy ojców mogą upiec dla ukochanej mamy specjalne ciasto w kształcie serca. Wydaje się to skomplikowanym zadaniem, lecz nie jest aż tak trudne. Wystarczy podążać za instrukcjami przedstawionymi poniżej.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Pierwszym krokiem do wykonania pięknego tortu jest przygotowanie odpowiednich składników, na biszkopt oraz na krem. Wśród elementów niezbędnych do upieczenia biszkoptu potrzebne są:
    * 4 łyżki mąki pszennej,
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    * 1 łyżka cukru waniliowego,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 5 jaj,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego.
    Do przygotowania kremu potrzeba:
    * 1 opakowania kremu karpatka,
    * 200 g masła,
    * 2 szklanek mleka,
    * cukru pudru (do ozdoby).

  • Etap pierwszy

    Już przed przystąpieniem do mieszania składników rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza. Biszkopt lubi być wkładany od razu do ciepłego, wtedy nie opadnie i urośnie puszysty.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać do niej oba rodzaje cukru, po trochu, cały czas miksując, aż piana będzie puszysta i lśniąca.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Do piany dodawać po 1 żółtku, cały czas mieszając delikatnie. Mąkę połączyć z proszkiem, po czym dodawać do masy po 1 łyżce. Nie przerywać mieszania. Na zakończenie dodać czerwony barwnik.

    Formę do pieczenia w kształcie serca posmarować margaryną, posypać bułką tartą albo kaszą manną. Wlać masę i wsunąć formę do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu ostudzić ciasto i przekroić na 2 równe placki.

  • Etap trzeci

    Do garnka wlać 1 szklankę mleka. W drugiej wymieszać krem do karpatki. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, powoli wlewać do niego bazę kremu i cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki. Po uzyskaniu gęstej masy pozostawić do ostudzenia.W osobnej misce miksować masło na najniższych obrotach, po czym rozpocząć dodawanie kremu, po 1 łyżce, nie zaprzestając mieszania.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Jeden z biszkoptów ułożyć na płaskim talerzu. Nasączyć go dowolnym płynem – kawa, herbata, herbata owocowa – i posmarować dokładnie przygotowanym wcześniej kremem. Na placek nałożyć drugą warstwę, lekko docisnąć. Całość wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać mamie z najlepszymi życzeniami i dobrą kawą.

Popularne tagi
  • święta wielkanocne
  • przepis na lukier
  • pieczone jabłka
  • liście bazylii
  • duży twix
  • krem waniliowy
  • serwowanie szarlotki
  • przepis na ciasto z mlekiem w proszku
  • drożdżówka z owocami
  • przekąska
  • ciasto jagodowo-cytrynowe
  • masa orzechowa
  • pieczenie
  • ciastko
  • smak
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising