Kiedy i jakie robić przetwory?
Kiedy i jakie robić przetwory?
Choć z robieniem przetworów pewnie kojarzy ci się dopiero lipiec, to można zacząć je przygotowywać już wcześniej. Powinniśmy pamiętać przede wszystkim o tym, że każda roślina ma swój sezon, jedne krótszy, inne dłuższy, ale to właśnie podczas trwania tego sezonu powinniśmy je wykorzystywać. Wtedy bowiem są i najświeższe, i najsmaczniejsze, i najzdrowsze oczywiście. Jeśli robienie przetworów to twój żywioł, to poniższe kalendarium jedynie odświeży ci pamięć i pozwoli pewne rzeczy uporządkować. Jeśli natomiast dopiero zaczynasz swoją przygodę z robieniem domowych dżemów, sałatek i wielu innych pyszności, wówczas taka rozpiska może ci się przydać. Dzięki niej dowiesz się, co i kiedy kupować oraz kiedy zacząć się przygotowywać do robienia przetworów. Miłego pichcenia!
Przez cały rok
Przez dosłownie cały rok możesz zajmować się zbieraniem słoików, zakrętek, pokrywek oraz innych akcesoriów potrzebnych do robienia przetworów. Zachowuj wszystkie te, które są po kupnych dżemach czy obiadkach, ale także zbieraj je po sąsiadach, znajomych oraz krewnych, którzy nie lubią robić swoich przetworów. W zamian odwdzięczysz się im słoikiem kiszonych ogórków albo konfiturą wiśniową.
Kwiecień
Przygotowanie do robienia przetworów zacznij już w kwietniu. To będą typowe porządki. Zajrzyj do swojej piwnicy lub spiżarni i przejrzyj te przetwory, które pozostały ci jeszcze z poprzedniego roku. Zobacz, czy któreś się nie popsuły. Powinnaś także wyczyścić szafki oraz powoi zacząć szykować słoiki – wybierać te, które są niepopękane i w żaden inny sposób nieuszkodzone oraz dobierać do nich pokrywki.
Maj
Maj to dopiero początek przygotowywania domowych przetworów. Można powiedzieć, że jest to rozgrzewka przed znacznie szybszym tempem. W maju możesz zrobić pyszne przetwory z trochę zapomnianego rabarbaru, mniszka lekarskiego, ale także ze szparagów oraz szczawiu. Ten ostatni warto zamknąć w słoiczkach choćby po to, by przygotowywać z niego jesienią zupę szczawiową.
Czerwiec
Tak, jak zostało to obiecane, już w czerwcu należy trochę podkręcić tempo. Pojawiają się teraz pyszne owoce, a zwłaszcza poziomki i ukochane przez wszystkich truskawki. W połowie czerwca osiągają one bardzo niskie ceny za kilogram i wówczas warto zrobić choćby kilka słoiczków pysznego dżemu. Oprócz tego możesz przygotować przetwory z botwinki, płatków róży, agrestu i oczywiście pysznych, słodkich czereśni.
Lipiec
Lipiec i sierpień to zdecydowana kulminacja domowego przetwórstwa. W lipcu musimy uszykować dużo słoi na dżem z wiśni, wiśnie w soku do ciast, ogórki kwaszone, konserwowe, wszelkiego rodzaju korniszony i pikle, dżemy morelowe, kompoty z moreli, dżemy z czarnej porzeczki oraz przetwory z fasolki szparagowej.
Sierpień
W sierpniu kontynuujemy wykonywanie przetworów z wiśni, ale dużo bardziej skupiamy się na cudownych śliwkach, które czekają, aż przerobimy je na powidła zwykłe i te z dodatkiem czekolady. Możemy również zasypać je cukrem i włożyć do słoików, aby przydały się podczas wykonywania ciast. Oprócz śliwek w sierpniu wykorzystaj też cukinię i pomidory – zrób przeciery lub wysusz je.
Wrzesień
U schyłku lata aż żal byłoby nie wykorzystać cudowności lasów, czyli grzybów. Pamiętaj tylko, aby być ostrożnym w ich zbieraniu. Możesz je ususzyć do sosiku grzybowego albo też zamarynować. Oprócz grzybów wykorzystaj również aronię, jabłka i paprykę.
Październik
Nasze kalendarium zamyka październik. Tutaj kontynuuj wykorzystywanie jabłek, ale dodaj do nich także pyszne gruszki. Warto również wykorzystać pigwę i zrobić z niej dżem lub wzmacniająca nalewkę.