Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalny ketchup z cukinii – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: crayzlala
Oryginalny ketchup z cukinii – jak go przyrządzić?

Oryginalny ketchup z cukinii – jak go przyrządzić?

Ketchup z cukinii wcale nie jest abstrakcyjnym pomysłem, którego nie można zrealizować. To, że nie sprzedają takiego przetworu w sklepach, nie oznacza, że go nie ma. Jest i stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego ketchupu, który nie każdemu przypada do gustu. Chcesz poznać sekret powstawania smacznego dodatku do dań? Przeczytaj poniższy artykuł.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Do wykonania pysznego ketchupu niezbędne są dobre składniki spożywcze. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
    * 1,5 kg cukinii,
    * 0,5 kg cebuli,
    * 0,5 kg cukru,
    * 2 koncentraty pomidorowe,
    * 1 szklanka octu,
    * 1 łyżeczka papryki ostrej,
    * 1 łyżeczka papryki słodkiej.
    Potrzebne są również słoiki do przechowywania gotowego ketchupu.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Cukinie dokładnie umyć, cebulę pozbawić łupinki. Oba warzywa zetrzeć dokładnie na tarce o średnich oczkach prosto do dużej miski albo do dużego garnka. Nabrać dłonią garść soli i dokładnie zasolić oba składniki. Pozostawić na 6 godzin.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po odstaniu odpowiedniej ilości czasu dodać do warzyw cukier. Dokładnie wszystko wymieszać dużą, np. drewnianą łyżką, po czym postawić garnek na gazie. Podkręcić ogień do średniego płomienia i gotować przez 10 minut, raz po raz mieszając składniki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po 20 minutach zmniejszyć nieznacznie płomień pod garnkiem, ale nie wyłączać go całkowicie. Dodać oba koncentraty, ocet oraz przyprawy. Zamieszać całość, po czym znów gotować, tym razem przez 10 minut. Gdy czas upłynie, przygotowaną masę z cukinii dokładnie miksować w blenderze, żeby przybrała konsystencję sosu.Ketchup z cukinii przekładać do czystych, wyparzonych ciepłą wodą słoików. Zakręcać szczelnie każdy i odkładać do góry dnem. Dodatkowa pasteryzacja nie jest konieczna. Po wystygnięciu wystarczy odwrócić słoiki i ustawić je w chłodnej szafce albo spiżarni.

Popularne tagi
  • kiszonki
  • ochrona przed pleśnią
  • konfitura z pomidorów
  • brązowy cukier
  • przepis na dżem tropikalny
  • gumka recepturka
  • przepis na pesto migdałowe
  • sezon owocowy
  • sposób wykonania dżemu
  • wysoka temperatura
  • przepis na dżem malinowy
  • warzywa sezonowe
  • spiżarnia
  • przepis na masło dyniowe
  • miażdżyca
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising