Naturalne sposoby leczenia anemii
Naturalne sposoby leczenia anemii
Anemia, znana również jako niedokrwistość, to choroba, którą charakteryzuje za mała ilość erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Jej najczęstszą przyczyną jest niedobór żelaza w organizmie. Może to mieć związek z nieprawidłową dietą, dużą utratą krwi, np. w czasie miesiączki, niewłaściwym wchłanianiem witaminy B12, zaburzeniem pracy jelit albo ciążą. Zazwyczaj stosuje się wtedy leczenie, które polega na dostarczeniu do organizmu żelaza w postaci suplementów. Ważna jest również zmiana diety na bogatą w ten składnik. Jeżeli masz anemię, z pomocą mogą ci przyjść naturalne metody. W przyrodzie istnieje parę ziół, które wspomagają produkcję czerwonych krwinek.
Mieszanka z kwiatu głogu, owocu róży i liści czarnej porzeczki
Co drugi dzień wsyp do garnuszka łyżeczkę kwiatu głogu, owocu dzikiej róży oraz liści czarnej porzeczki. Susz zalej 0,5 l zimnej wody. Całość pozostaw na około 3 – 4 godziny, a potem zagotuj. W momencie gdy już trochę przestygnie, przecedź napar i wypij.
Mieszanka z ziela tysiącznika, bobrka trójlistnego i piołunu
Tą mieszankę również powinno stosować się co drugi dzień. Do garnuszka wsyp po łyżeczce ziela tysiącznika oraz bobrka trójlistnego, dodaj do tego szczyptę piołunu. Zawartość zalej 0,5 l zimnej wody. Pozostaw całość na noc, a rano zagotuj i przecedź. Następnie podziel wywar na dwie porcje – jedną należy wypić rano, zaś drugą wieczorem.
Zboża i warzywa
Swoją dietę wzbogać o kaszę jaglaną i jęczmienną. Należy również wprowadzić do niej buraki z dodatkiem oleju kukurydzianego bądź dyniowego, marchew w połączeniu z kozieradką, fasolę, szpinak, seler, soczewicę oraz biały ser. Staraj się spożywać jak najwięcej produktów, które zawierają żelazo.
Soki i napary
Staraj się pić jak najwięcej soku z marchwi, która nie tylko jest źródłem beta-karotenu. Od wiosny do jesieni możesz jeść sałatkę z pokrzywy, zaś zimą pij napary z jej suszonego ziela. Możesz również spożywać olej lniany – jedną łyżkę dziennie. Pomocne mogą się okazać kompoty z suszonych owoców żurawiny i aronii oraz przygotowane z nich soki.
Staraj się unikać octu i marynowanych przetworów, a także alkoholu.