Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pieczarki z cebulą i serem?

Opiekun artykułu: frap
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić pieczarki z cebulą i serem?

Jak przyrządzić pieczarki z cebulą i serem?

Korzystając z sezonu grzybowego, warto przypomnieć sobie również o całorocznych pieczarkach. Skoro leśne grzybki przygotowuje się na kilkanaście sposobów – marynuje, smaży, suszy, podpieka – tak samo kreatywnie można przyrządzić zwykłe pieczarki. Ich smak zazwyczaj odpowiada większości osób, ale dobrze go urozmaicić ciekawym nadzieniem.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty spożywcze wykorzystać?

    Jakie produkty spożywcze wykorzystać?

    Pieczarki z farszem nie są daniem trudnym i mogą z powodzeniem służyć jako przekąska na ciepło w czasie spotkania z przyjaciółmi oraz jako element kolacji we dwoje. Do wykonania dobrej przystawki potrzebne są następujące elementy:

    * 0,5 kg pieczarek,

    * 1/2 szklanki cebuli,

    * 1/2 szklanki bułki tartej,

    * 1/2 szklanki mozzarelli,

    * 5 łyżek masła,

    * pieprz,

    * sól,

    * 1/2 łyżeczki czosnku.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Pracę w kuchni należy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do 220 stopni Celsjusza. Po zrobieniu tego zająć się pieczarkami, myjąc je dokładnie i pozbawiając kapelusze nóżek. Nóżek nie należy wyrzucać, lecz przekroić na pół, drobno posiekać i wrzucić do miski. Szkoda byłoby je zmarnować.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Masło oraz przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą w szklance, po czym przełożyć na patelnię, stopniowo rozpuszczając na małym ogniu. Cebule obrać z łupinek i posiekać, odmierzając dokładnie 1/2 szklanki. Czosnek również pozbawić łupinki – zgnieść w prasce albo pokroić na drobne kawałki.

    Roztopionym masłem nasmarować wnętrze pieczarek, a następnie układać grzybki na blasze do pieczenia.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Cebulę oraz czosnek podsmażyć na reszcie masła, która pozostała po nasmarowaniu pieczarek. Wrzucić drobno posiekane nóżki grzybów i podsmażać, aż ze składników wyparuje cała wilgoć. Napełnić uzyskanym farszem kapelusze grzybów, ale patelni jeszcze nie myć Wsypać na nią bułkę tartą oraz startą mozzarellę. Przypiekać przez chwilę, a następnie ułożyć na wierzchu każdej przekąski. Wsunąć blachę do piekarnika i zapiekać całość przez 10 – 12 minut – podawać zaraz po wyjęciu przekąski z pieca.

Popularne tagi
  • brukselka z marynatą
  • drożdże piekarskie
  • danie ze szparagów
  • dodatek do obiadu
  • przepis na karczochy
  • sposób przygotowania karczochów
  • pieczone frytki
  • kulka
  • dodatek do mięsa
  • sos musztardowy
  • ziemniaki zapiekane z parmezanem
  • posiłek
  • sezon na grzyby
  • brzoskwinia na chlebie
  • kuchnia szwedzka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising