Paluszki z cukinii na spotkanie towarzyskie – jak zrobić?
Paluszki z cukinii na spotkanie towarzyskie – jak zrobić?
Dietetyczne przystawki, które można podać gościom albo domownikom bez szkody dla zdrowia i wagi, to trudne wyzwanie. Zazwyczaj serwuje się słone paluszki, krakersy, chipsy, lecz są to dania tuczące i niezdrowe. Znacznie lepiej wykonać coś samodzielnie, korzystając z dostępności cukinii. Paluszki z niej, podane z dowolnym sosem, sprawią, że goście nie będą chcieli jeść już niczego innego.
Potrzebne składniki
Wykonanie paluszków z cukinii jest proste, jednak wymaga odpowiednich składników. Należą do nich:
* 2 cukinie,
* 1 jajko,
* mąka,
* bułka tarta,
* papryka mielona,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Obie cukinie umyć. Obrać ze skórki, odcinając przy tym twarde zakończenia warzywa. Przekroić na pół i wydrążyć cukinię z pestek. Każdy kawałek pokroić na mniejsze paski, które powinny mieć długość maksymalnie 10 cm.
Krok drugi
Jajko wbić na głęboki talerz. Dodać 1 – 2 łyżki wody, szczyptę soli i roztrzepać. Na drugim talerzu – płaskim – wysypać mąkę, na trzecim bułkę tartą i zmieszać ją z pieprzem oraz papryką mieloną.
Krok trzeci
Paluszek cukinii obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na zakończenie w bułce tartej. Tak samo postąpić z innymi.
Gotowe, obtoczone paluszki, układać na kratce z piekarnika. Zapełnić ją całą cukinią.
Krok czwarty
Wsunąć kratkę z piekarnika do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec paluszki przez 15 – 20 minut. Bułka tarta, która je otacza, powinna być mocno brązowa i chrupiąca.Po upieczeniu ostudzić przez chwilę, a następnie podawać. Paluszki świetnie smakują z różnego rodzaju sosami: jogurtowym, pomidorowym, czosnkowym, jak również ze zwykłym ketchupem, najlepiej pikantnym. Smacznego!