Obiad na szybko – leniwe pierogi z ziemniakami
Obiad na szybko – leniwe pierogi z ziemniakami
Czasami nie ma się ochoty na długie stanie w kuchni, gotowanie, ucieranie, zagniatanie, żeby przygotować obiad lub kolację. Częściej potrzebny jest szybki przepis, dzięki któremu cała rodzina zje coś sycącego, ale niezbyt czasochłonnego. Takim daniem mogą być leniwe pierogi, które z pewnością zadowolą każdego głodomora. Oto prosty przepis.
Potrzebne składniki
Żeby leniwe pierogi udały się tak smacznie, jak powinny, potrzebne są odpowiednie produkty, a wśród nich:
* 700 g ziemniaków,
* 250 g białego sera,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 3 łyżki mąki pszennej,
* 2 jajka,
* 1/2 kostki masła,
* olej,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć w zimnej wodzie i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą oraz posolić 1 łyżeczką soli kuchennej. Ugotować, aż będą miękkie.
Krok drugi
Miękkie i lekko ostudzone ziemniaki przecisnąć przez maszynkę do mięsa albo przez praskę do ziemniaków. Podobnie postąpić z białym serem, który powinien mieć jak najdrobniejszą konsystencję. Nie należy jednak używać już mocno zmielonego sera do serników.
Krok trzeci
Do masy ziemniaczano-serowej dodać oba rodzaje mąki oraz jajka. Dokładnie wymieszać, tworząc tym samym gładkie ciasto, z którego będzie można lepić pierogi. Nie powinno mocno kleić się do rąk, dlatego jeżeli zbyt intensywnie obleka palce, należy dodać trochę mąki. Następnie uformować z ciasta wałek. Cały czas pozostawiając ciasto na obsypanej mąką stolnicy, zacząć kroić wałek po skosie, uzyskując nieduże pierożki.
Krok czwarty
W garnku zagotować wodę, dodać do niej 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżkę oleju. Dzięki temu pierogi leniwe nie będą przywierały do garnka. Wrzucić pierogi do wrzącej wody, po czym gotować je przez 3 – 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Odcedzić na sitku lub przy pomocy łyżki cedzakowej i układać na talerzu lub od razu na osobnych talerzach, dla każdego członka rodziny. Pierogi leniwe dobrze smakują zarówno z topionym masłem i cukrem, jak również z masłem oraz cebulką, w zależności od preferowanych doznań smakowych.