Advertising
Zakumaj.pl

Obiad na szybko – leniwe pierogi z ziemniakami

Opiekun artykułu: bozka
Obiad na szybko – leniwe pierogi z ziemniakami

Obiad na szybko – leniwe pierogi z ziemniakami

Czasami nie ma się ochoty na długie stanie w kuchni, gotowanie, ucieranie, zagniatanie, żeby przygotować obiad lub kolację. Częściej potrzebny jest szybki przepis, dzięki któremu cała rodzina zje coś sycącego, ale niezbyt czasochłonnego. Takim daniem mogą być leniwe pierogi, które z pewnością zadowolą każdego głodomora. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby leniwe pierogi udały się tak smacznie, jak powinny, potrzebne są odpowiednie produkty, a wśród nich:
    * 700 g ziemniaków,
    * 250 g białego sera,
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    * 3 łyżki mąki pszennej,
    * 2 jajka,
    * 1/2 kostki masła,
    * olej,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Ziemniaki obrać ze skórki, umyć w zimnej wodzie i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą oraz posolić 1 łyżeczką soli kuchennej. Ugotować, aż będą miękkie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Miękkie i lekko ostudzone ziemniaki przecisnąć przez maszynkę do mięsa albo przez praskę do ziemniaków. Podobnie postąpić z białym serem, który powinien mieć jak najdrobniejszą konsystencję. Nie należy jednak używać już mocno zmielonego sera do serników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do masy ziemniaczano-serowej dodać oba rodzaje mąki oraz jajka. Dokładnie wymieszać, tworząc tym samym gładkie ciasto, z którego będzie można lepić pierogi. Nie powinno mocno kleić się do rąk, dlatego jeżeli zbyt intensywnie obleka palce, należy dodać trochę mąki. Następnie uformować z ciasta wałek. Cały czas pozostawiając ciasto na obsypanej mąką stolnicy, zacząć kroić wałek po skosie, uzyskując nieduże pierożki.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    W garnku zagotować wodę, dodać do niej 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżkę oleju. Dzięki temu pierogi leniwe nie będą przywierały do garnka. Wrzucić pierogi do wrzącej wody, po czym gotować je przez 3 – 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Odcedzić na sitku lub przy pomocy łyżki cedzakowej i układać na talerzu lub od razu na osobnych talerzach, dla każdego członka rodziny. Pierogi leniwe dobrze smakują zarówno z topionym masłem i cukrem, jak również z masłem oraz cebulką, w zależności od preferowanych doznań smakowych.

Popularne tagi
  • sałatka z kuskusem
  • groszek
  • gorące danie
  • przekąska z chleba
  • warzywa
  • podwieczorek
  • makaron z pieczarkami
  • obiad
  • smalec
  • dżem
  • placki na obiad
  • suszona bazylia
  • przepis na babeczki z cukinii
  • bita śmietana
  • danie z cukinii
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising