Jak zrobić szybką zapiekankę z ryżu i brokułów?
Jak zrobić szybką zapiekankę z ryżu i brokułów?
Proste danie z ryżu jest cenne w każdej kuchni. Warto mieć przynajmniej jedną potrawę, której przyrządzenie nie jest bardzo czasochłonne, a daje rewelacyjny efekt. Połączenie ryżu z brokułami odpowiada właśnie na takie potrzeby. Aby bez problemu go przyrządzić, warto poznać nasz przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie smacznej zapiekanki wymaga zebrania następujących – świeżych i dobrych – składników spożywczych, a są to:
* 2 szklanki ryżu brązowego,
* 1 szklanka mleka,
* 1,25 szklanki sera żółtego,
* 1 brokuł,
* 4 szalotki,
* 5 jajek,
* pieprz,
* sól,
* gałka muszkatołowa.Krok pierwszy
W średniej wielkości garnku, w osolonej wodzie ugotować ryż, aż będzie miękki. W drugim garnku zagotować wodę.Brokuł umyć i podzielić na niewielkie różyczki. Gdy woda rozpocznie wrzenie, wrzucić do niej warzywo i gotować przez 7 minut, aż różyczki zmiękną. Po wyznaczonym czasie przecedzić i przelać zimną wodą.
Krok drugi
Do miski przełożyć cały ryż, 1/4 szklanki sera żółtego, startego na tarce o średnich oczkach oraz 1 jajko. Wymieszać wszystko razem. Uzyskaną miksturę przełożyć do naczynia żaroodpornego, rozprowadzając po nim dokładnie, po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 6 – 8 minut.
Krok trzeci
W czasie kiedy ryż będzie się przypiekał, przygotować drugą część dania. Przelać mleko do miski, dodać pozostałe jajka, brokuły, resztę sera oraz drobno posiekaną szalotkę. Doprawić przyprawami i bardzo dokładnie wymieszać lub zmiksować. Następnie polać masą mleczno-jajeczną przypieczony ryż. Po raz drugi wsunąć do piekarnika, pozostawiając w nim na 30 minut, aż całość dobrze się zarumieni. Podawać zaraz po upieczeniu, gdy danie jest bardzo gorące.