Jak zrobić imprezowe przekąski z krakersów?
Jak zrobić imprezowe przekąski z krakersów?
Przyjęcia koktajlowe, czyli przyjęcia ze szwedzkim stołem, na których w większości stoi się i ze sobą rozmawia, stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Urządzamy tak również domowe przyjęcia, na przykład parapetówki. Kiedy jednak zdecydujemy się na tego typu imprezę, musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie o tym, by przekąski należały do tzw. finger food, to jest takiego jedzenia, które można wziąć do ręki i zjeść na jednego „gryza”, a na dodatek tak, by się nie pobrudzić. Poniżej poznasz kilka łatwych do wykonania pomysłów na takie właśnie finger food ze słonych krakersów. Miłej zabawy!
Biedronka na chmurce
To rodzaj przepisu, który spodoba się zwłaszcza dzieciom, uwielbiającym biedronki. Jest on banalnie prosty do przygotowania, a przy tym efekt jest zaskakująco miły dla oka. Będą ci potrzebne:
* krakersy,
* pomidorki koktajlowe,
* czarne oliwki,
* opakowanie serka kremowego,
* natka pietruszki.
Na każdego krakersa nałóż łyżeczkę serka, tworząc w ten sposób białą chmurkę. Następnie na środku połóż dwie ćwiartki pomidorka koktajlowego, tworząc w ten sposób skrzydła biedronki. W miejscu, gdzie skrzydła będą się łączyć, dodaj oliwkę – główkę owada. Teraz wystarczy kompozycję przyozdobić trawką, czyli natką z pietruszki, i gotowe!Krakers caprese
Sałatka caprese to znany włoski przysmak, który możemy odtworzyć także na krakersie. Będą ci potrzebne:
* ser mozzarella pokrojony w plastry,
* plastry małych pomidorów,
* listki bazylii,
* oliwa z oliwek.
Na krakersa połóż plaster mozzarelli. Następnie na nim ułóż plaster pomidora i skrop go oliwą z oliwek, a potem na wierzch połóż jeden listek świeżej bazylii.Wiosennie
Ta propozycja przypadnie do gustu wielbicielom świeżych, ale i zdecydowanych smaków, przywodzących na myśl wiosnę. Będą ci potrzebne :
* krakersy podłużne,
* serek kremowy,
* rzodkiewki,
* ogórek,
* kiełki rzodkiewki.
Po jednej stronie krakersa zrób duży kleks z serka. Połóż na niego połowę plastra rzodkiewki i połowę plastra świeżego ogórka, a następnie dodaj kilka kiełków.Łososiowo
Kolejna propozycja trafi zwłaszcza do serca amatorów pysznego wędzonego łososia. Będą ci potrzebne:
* plastry wędzonego łososia,
* koperek,
* serek kremowy.
Krakersy grubo posmaruj serkiem kremowym, posyp go koperkiem, a na wierzch daj drobno pokrojonego łososia.Dla wielbicieli past
Nie tylko chleb może być bazą dla pysznych past zrobionych na bazie majonezu czy jogurtu naturalnego. Możesz także zrobić pyszną kompozycję z krakersami.Będą ci potrzebne:
* krakersy,
* dowolna pasta (jajeczna, serowa, z makreli, z łososia, z tuńczyka, itd.),
* natka pietruszki/bazylia/szczypiorek – do wyboru.
Na środku każdego krakersa utwórz małą górkę z wybranej przez siebie pasty. Następnie dodaj zielony akcent ze szczypiorku, natki lub bazylii.