Pierniczki nadziewane na święta – jak je przygotować?
Pierniczki nadziewane na święta – jak je przygotować?
Pierniczki z nadzieniem to prawdziwa poezja smaku. Nie można zaprzeczyć, że są pyszne, miękkie i przyjemnie pachną. Wbrew pozorom nie są niewykonalne w domu, nie zawsze trzeba kupować je w sklepie. Korzystając z podanego w poniższym artykule przepisu, można z powodzeniem wykonać smaczne pierniki z marmoladą, idealne na przekąskę po kolacji wigilijnej.
Jakich produktów potrzeba?
Do wykonania smacznych i pachnących świętami pierniczków niezbędne są następujące produkty spożywcze:
* 1 kg mąki pszennej,
* 30 dag cukru,
* 25 dag miodu płynnego,
* 1 kostka margaryny,
* 4 jajka,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1 łyżka sody oczyszczonej,
* 1,5 łyżki amoniaku,
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
* 2 opakowania przyprawy do pierników,
* kakao,
* marmolada.Pierwszy krok
Do rondelka włożyć margarynę, miód oraz cukier. Zacząć roztapiać składniki na niewielkim ogniu. Cukier powinien całkowicie stopić się z płynnymi elementami. Zdjąć rondelek z palnika i ostudzić.
Drugi krok
Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, dodać kawę. W mleku rozpuścić amoniak oraz sodę, po czym wlać do mąki. Dodać roztopioną masę miodową i obie paczki przyprawy korzennej. Zacząć wyrabiać gładkie, jednolite ciasto.
Trzeci krok
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej lekko mąką. Ciasto powinno mieć grubość maksymalnie 3 mm. Przy użyciu szklanki, kieliszka albo okrągłej foremki do wycinania ciasteczek wyciąć zgrabne krążki. Na środku każdego z nich nałożyć 1/2 – 1 łyżeczkę gęstej marmolady.
Czwarty krok
Każdy pierniczek przykryć drugim kółkiem, a następnie foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciastka. Układać je na blasze.Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem można posypać je cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.