Oryginalny pomysł na tortillę z tuńczykiem
Oryginalny pomysł na tortillę z tuńczykiem
Tortilla kojarzy się przede wszystkim z przekąską warzywno-mięsną. Taka wersja jest najczęściej podawana i przygotowywana, nawet w domach. Jednak nie zawsze ma się ochotę na mięsne dodatki lub nie zawsze jest się wielbicielem tego elementu spożywczego. Nic straconego. Tortilla jest równie smaczna z tuńczykiem. Oto przepis na jej wykonanie.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przygotować smaczne danie, idealne tak na obiad, jak i na kolację, potrzebne będą odpowiednie składniki spożywcze:
* 5 tortilli okrągłych,
* 2 puszki tuńczyka w oleju,
* 1 słoik suszonych pomidorów w oleju,
* 1 opakowanie serka mascarpone,
* 2 pomidory,
* 20 dag szpinaku,
* sałata (do dekoracji).Krok pierwszy
Placki tortilli posmarować serkiem mascarpone. Wystarczy cienka warstwa, nie trzeba smarować grubo, żeby ser nie przyćmił smaku pozostałych składników. Pamiętać o posmarowaniu brzegów tortilli.
Krok drugi
Tuńczyka i pomidory odsączyć z oleju. Pokroić oba składniki na kawałki. Świeże pomidory posiekać w kostkę.Szpinak udusić na patelni na odrobinie oleju. Można dodać do niego 1 ząbek czosnku, jeżeli lubi się jego smak, oraz odrobinę pieprzu oraz soli.
Krok trzeci
Na wysmarowane serkiem mascarpone tortille nanosić kolejne składniki: tuńczyka, szpinak, pomidory suszone oraz kawałki zwykłych pomidorów. Zawijać ciasno tortillę, tworząc pełen dodatków rulonik.Tortillę można podawać w całości, jako długi rulon albo przeciąć na kawałki wielkości 4 – 5 cm. Pocięte nadają się doskonale na przystawkę w czasie małego przyjęcia.