Pomysły na słodkie tosty
Pomysły na słodkie tosty
Nie zawsze ma się czas na przygotowanie wymyślnego ciepłego śniadania. Zazwyczaj kanapki lub miseczka płatków kukurydzianych muszą wystarczyć za cały posiłek. Jednak jeśli ma się wolny dzień lub więcej czasu, warto rozpieścić podniebienie i przygotować tosty na słodko. Stanowią one smaczne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, więc można z nich zrobić rodzinną potrawę.
Tosty z bananami
Smaczne tosty najlepiej przygotowywać z chleba tostowego – białego lub ciemnego – dzięki czemu mają ładne, kwadratowe kształty. Choć gdy w domu brakuje takiego, można wykorzystać i inne rodzaje. Poza chlebem należy przygotować krem czekoladowy oraz 2 banany. Dowolną ilość kromek wkłada się do tostera albo do opiekacza, na nie więcej niż 3 minuty. Po wyciągnięciu tostów z tostera smaruje się je kremem czekoladowym, a następnie układa się na nich plasterki banana. Ich ilość jest dowolna. Jeżeli posiada się syrop czekoladowy, można dodatkowo polać nim tosty, jednak wtedy będą podwójnie słodkie.
Tosty z owocami
Owoce są bardzo dobrym dodatkiem do ciepłych tostów. Do ich przygotowania niezbędny jest chleb tostowy, dwa jajka, szczypta soli oraz dowolne owoce. Jajka należy rozbić do głębokiego talerza i roztrzepać razem z solą, a następnie moczyć w nich kromki chleba tostowego z obu stron. Gdy nasiąkną jajkiem, można układać je na lekko rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem albo margaryną. Po przypieczeniu tostów na brązowy kolor układa się je na talerzu. Można posmarować je dżemem, a na nim układać owoce lub użyć tylko owoców, np. ananasa, truskawek, śliwek.
Tosty z wiśniami
Dla wszystkich, którzy lubią smak wiśni, dobrym śniadaniem będą tosty z wiśniami. Ich przyrządzenie wymaga przygotowania chleba tostowego, kremu czekoladowego oraz wiśni, mogą być one świeże lub mrożone. W przypadku świeżych należy usunąć pestki. Kromkę chleba tostowego należy przekroić na pół w dowolny sposób. Jedną część smaruje się kremem czekoladowym, na drugiej układa się kawałki wiśni i składa się obie części. Następnie wkłada się kanapkę do tostera na 3 minuty i czeka, aż pieczywo będzie ładnie przypieczone. Dla równowagi smakowej można popijać tosty gorzką herbatą.
Tosty z orzechami
Dla wielbicieli słodko-słonych smaków idealną poranną przekąską będą tosty z masłem orzechowym. Poza masłem orzechowym do ich przygotowania niezbędny jest chleb tostowy oraz 1 duży banan. Należy przygotować dwie kromki chleba. Obie smaruje się masłem orzechowym. Banana kroi się na plasterki i układa na jednej z nich. Przykrywa się drugą kromką, dociska lekko i wkłada do tostera albo opiekacza na 3 – 4 minuty. Po wyjęciu tosty układa się na talerzu i dla lepszego smaku posypuje się cukrem pudrem albo brązowym cukrem.