Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na chipsy z buraków

Opiekun artykułu: fireball
Wymagany czas: 1 godz.
Prosty sposób na chipsy z buraków

Prosty sposób na chipsy z buraków

O chipsach z jabłek, chipsach z bananów i ziemniaków słyszał już każdy, więc nie jest to dla nikogo zaskoczeniem. Takie zestawy można kupić gotowe w sklepie, jednak nie spotyka się tam chipsów z buraków. Jest to wielka strata, ponieważ są one tak samo smaczne, jak inne, a do tego niezwykle zdrowe. Zamiast zajadać solone chipsy ziemniaczane, pełne kalorii, lepiej samodzielnie przygotować chipsy o kuszącej czerwonej barwie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Choć wydaje się, że proces powstawania chipsów jest bardzo skomplikowany, nie jest to prawda, tak samo, jak nie jest prawdą, że potrzeba do tego ogromnej ilości składników. Potrzebne są jedynie:

    * buraki,

    * oliwa z oliwek,

    * sól,

    * tymianek,

    * oregano.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zanim przejdzie się do przygotowania buraków, należy włączyć piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 200 stopni Celsjusza. Od razu na początku warto również wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia, aby mieć wszystko pod ręką i na koniec tylko wsunąć buraki do piekarnika.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Buraki dokładnie umyć i obrać cienko ze skórki. Pokroić na cienkie pasterki, żeby chipsy były bardziej chrupiące. Im cieńsze, tym lepsze do chrupania, jednak najlepiej zachować taką grubość, aby plasterki nie przerywały się. Jest to szczególnie ważne, jeśli chipsy mają być podawane w czasie spotkania towarzyskiego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe talarki ułożyć równo na blasze do pieczenia. Używając łyżeczki albo własnych palców, skropić je oliwą z oliwek, a następnie posypać solą – najlepiej morską – tymiankiem oraz oregano. Wedle uznania można dodać inne przyprawy lub ograniczyć się jedynie do soli i oliwy. Tak przygotowane buraki wsunąć do piekarnika i piec przez 15 minut z jednej strony, a następnie 15 minut z drugiej, przypiekając je równomiernie. Po tym czasie wyjąć blaszkę z pieca. Pozostawić buraki do ostudzenia. Gdy będą chłodne, przełożyć do miseczki. Chipsy buraczane nadają się doskonale do podawania z solą oraz z domowym dipem o dowolnym smaku.

Popularne tagi
  • parówka w cieście
  • makaron faszerowany
  • przepis na kanapki z jabłka
  • piwo
  • potrawa świąteczna
  • zdrowie
  • pieczone pomidory
  • potrawa z piekarnika
  • lunch box
  • seler konserwowy
  • przepis na migdały
  • magnez
  • ogórki małosolne
  • skórka kandyzowana
  • szpinak mrożony
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising