Jak przyrządzić zaskakujący sos rabarbarowy?
Jak przyrządzić zaskakujący sos rabarbarowy?
Sos rabarbarowy jest dobrym dodatkiem do wielu rzeczy, głównie do deserów. Lody, ciasta, chleb pełnoziarnisty, wszystko to doskonale sprawdza się z dodatkiem nieco cierpkiego, lecz smacznego elementu. Rabarbarowy przysmak nie jest często spotykany, tym bardziej warto go poznać, zrobić i zachwycić się smakiem.
Jakie składniki są niezbędne?
Do zrobienia pysznego sosu trzeba wcześniej zebrać odpowiednie elementy, wśród których powinny znaleźć się:
* 4 łodygi rabarbaru,
* 1/2 szklanka miodu płynnego,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżka mąki,
* gałka muszkatołowa (opcjonalnie).
Krok pierwszy
Rabarbar dokładnie umyć. Potrzebne są jedynie łodygi, więc jeżeli posiada się na rabarbarze liście, należy je odciąć, nie będą potrzebne. Łodygi umyć dokładnie i pokroić na kawałeczki. Przełożyć do czystego rondelka.
Krok drugi
Do rabarbaru wlać miód oraz dodać cynamon, który zapewni przystawce wspaniały aromat. Odstawić naczynie na bok na dziesięć minut. W tym czasie rabarbar puści sok pod wpływem działania cukru zawartego w miodzie. Gdy sok wycieknie, położyć rondel na piecu, rozpoczynając podgrzewanie. Mieszać raz po raz i gotować przez 2 – 3 minuty.
Krok trzeci
Zdjąć rondel z ognia. Spróbować, jaki sos jest w smaku i w razie potrzeby dosłodzić miodem albo cukrem. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, po czym mikserem albo blenderem zmiksować na papkę. Nie trzeba tego robić, jednak dzięki temu sos jest gładszy i smaczniejszy. Po tym etapie sos rabarbarowy można uznać za gotowy.Sos jest bardzo dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasuje przede wszystkim do deserów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypróbować go również przy mięsie, np. przy zimnych pieczeniach na kanapki. Smacznego!