Przepis na domowy chleb rozmarynowy
Przepis na domowy chleb rozmarynowy
Rozmaryn to krzew, który większości kojarzy się basenem Morza Śródziemnego, a zawłaszcza z Francją. Jego liście odznaczają się niesamowitym aromatem i mają wiele zdrowotnych właściwości. Pobudzają krążenie krwi, wspomagają trawienie, a także łagodzą bóle mięśniowe. Rozmaryn jest również cennym nabytkiem kosmetologii – wykazuje on działanie przeciwzmarszczkowe. Hiszpanie czy Francuzi chętnie korzystają z zalet tej rośliny i przyprawiają nią wiele potraw. Warto więc abyśmy brali z nich przykład i upiekli domowy chleb rozmarynowy. Przepis znajdziesz poniżej.
Wyrabianie ciasta
Przed wyrobieniem ciasta należy rozpuścić drożdże w mleku. W tym celu podgrzej lekko mleko (mniej więcej do temperatury 40 stopni), a następnie wsyp do niego drożdże instant i zamieszaj. Taką mieszankę trzeba pozostawić na kilka minut.
Oberwij liście rozmarynu z gałązek i posiekaj je drobno. Następnie zmieszaj mąkę z miodem, solą, oliwą z oliwek oraz rozdrobnionymi liśćmi. Dodaj mleko z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiaj wszystko przez kilka minut. Potem odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie
Kiedy ciasto już trochę podrośnie, przełóż je do dowolnej formy oprószonej dobrze mąką lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Chleb należy piec najpierw w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, a następnie nieco zmniejszyć temperaturę i piec następnych 25 minut. Na ostatnie 20 minut pieczenia przełóż blaszkę z chlebem na dolną półkę piekarnika.
Serwowanie
Upieczony chleb ostudź na kratce. Zanim go podasz, musi całkowicie przestygnąć. Najlepiej smakuje z masłem czosnkowym. Smacznego!