Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na domowy chleb rozmarynowy

Opiekun artykułu: mefer
Przepis na domowy chleb rozmarynowy

Przepis na domowy chleb rozmarynowy

Rozmaryn to krzew, który większości kojarzy się basenem Morza Śródziemnego, a zawłaszcza z Francją. Jego liście odznaczają się niesamowitym aromatem i mają wiele zdrowotnych właściwości. Pobudzają krążenie krwi, wspomagają trawienie, a także łagodzą bóle mięśniowe. Rozmaryn jest również cennym nabytkiem kosmetologii – wykazuje on działanie przeciwzmarszczkowe. Hiszpanie czy Francuzi chętnie korzystają z zalet tej rośliny i przyprawiają nią wiele potraw. Warto więc abyśmy brali z nich przykład i upiekli domowy chleb rozmarynowy. Przepis znajdziesz poniżej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

400 g mąki chlebowej

1 ½ szklanki mleka

1 łyżeczka drożdży instant

2 płaskie łyżeczki soli morskiej lub zwykłej soli

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

2 gałązki świeżego rozmarynu

  • Wyrabianie ciasta

    Przed wyrobieniem ciasta należy rozpuścić drożdże w mleku. W tym celu podgrzej lekko mleko (mniej więcej do temperatury 40 stopni), a następnie wsyp do niego drożdże instant i zamieszaj. Taką mieszankę trzeba pozostawić na kilka minut.

    Oberwij liście rozmarynu z gałązek i posiekaj je drobno. Następnie zmieszaj mąkę z miodem, solą, oliwą z oliwek oraz rozdrobnionymi liśćmi. Dodaj mleko z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiaj wszystko przez kilka minut. Potem odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

  • Pieczenie

    Kiedy ciasto już trochę podrośnie, przełóż je do dowolnej formy oprószonej dobrze mąką lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Chleb należy piec najpierw w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, a następnie nieco zmniejszyć temperaturę i piec następnych 25 minut. Na ostatnie 20 minut pieczenia przełóż blaszkę z chlebem na dolną półkę piekarnika.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Upieczony chleb ostudź na kratce. Zanim go podasz, musi całkowicie przestygnąć. Najlepiej smakuje z masłem czosnkowym. Smacznego!

Popularne tagi
  • cykoria
  • cukierki
  • gęsty lukier
  • pisanki
  • wielkanocna przekąska
  • babka jabłkowo-cynamonowa
  • danie wielkanocne
  • lukier
  • potrawa wielkanocna
  • piekarnik
  • ubijanie piany
  • składniki na babkę jabłkowo-cynamonową
  • przygotowanie jajek
  • królik z jajka
  • śniadanie wielkanocne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising