Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić masło o różnych smakach?

Opiekun artykułu: kornelia
Jak przyrządzić masło o różnych smakach?

Jak przyrządzić masło o różnych smakach?

Masło jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa. Ciepła bagietka, ciepły chleb, a do tego plasterek mięsa lub warzywa sprawiają, że posiłek jest wyjątkowo smaczny. Żeby jeszcze bardziej go urozmaicić, można we własnej kuchni przygotować masło smakowe. Jest ono nie tylko smaczne, ale pozwala również na puszczenie wodzy fantazji, ponieważ można do niego dodać niemal wszystko.

Advertising
Advertising
  • Masło pomidorowe

    Masło pomidorowe

    Dla wielbicieli pomidorów niezwykłym rarytasem będzie masło pomidorowe. Do jego przygotowania niezbędne są:
    * 50 g masła,
    * 1 pomidor,
    * 2 plasterki czerwonego chili,
    * 1/2 ząbka czosnku,
    * szczypta soli,
    * szczypta cukru.
    Pomidora obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Czosnek zmiażdżyć w prasce, po czym wraz z resztą składników wrzucić do miksera i miksować na najwyższych obrotach. Masę przełożyć na papier do pieczenia, uformować kwadrat lub wałek, zawinąć ciasno i włożyć do lodówki. Masło jest gotowe do jedzenia, kiedy całkiem stwardnieje.

  • Masło pietruszkowe

    Masło pietruszkowe

    Aromatyczne masło pietruszkowe jest przydatne do wielu rodzajów mięs. Jego przygotowanie wymaga zebrania:
    * 20 g masła,
    * 1 łyżki pietruszki,
    * 1 łyżki soku z cytryny,
    * szczypty soli,
    * szczypty białego pieprzu.
    Pietruszkę posiekać drobno i razem z pozostałymi składnikami wrzucić do miksera. Zmiksować na gładką masę, po czym przełożyć do plastikowej foremki lub do papieru do pieczenia i pozostawić na 4 godziny w lodówce.

  • Masło kolendrowo-imbirowe

    Masło kolendrowo-imbirowe

    Oryginalnym pomysłem na masło i oryginalnym połączeniem jest masło z dodatkiem kolendry i imbiru. Jest ono bardzo aromatyczne. Nadaje się bardzo dobrze do potraw orientalnych lub jako dodatek do mięs, do drobiu i baraniny. Żeby je stworzyć, potrzebne są:
    * 50 g masła,
    * 1/3 szklanki liści kolendry,
    * 1 łyżeczka imbiru,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 2 plasterki chili
    * szczypta soli.
    Masło wrzucić do miksera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście kolendry. Doprawić solą, chili i imbirem. Zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do foremek o różnych kształtach lub zawinąć w papier do pieczenia, tworząc rulon. Pozostawić w lodówce aż do stwardnienia.

Popularne tagi
  • przyprawy w płynie
  • mrożone produkty
  • przygotowanie jabłek
  • polewa do ciasta
  • placki
  • zapiekanka ziemniaczana
  • przepis na biszkopty z nadzieniem
  • składniki na naleśniki
  • przepis na ciasto ajerkoniakowe
  • placki gryczane
  • przepis na polewę bez czekolady
  • ryż długoziarnisty
  • skorupka
  • leczo z pieczarkami
  • przetwory z dyni
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising