Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną

Opiekun artykułu: gmczak
Przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną

Przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną

Ziemniaki można spożytkować w różny sposób, niekoniecznie jako element obiadu. Równie dobrze oraz równie smacznie prezentują się w postaci sałatki, którą można jeść na śniadanie lub na obiad. Jest dobrym dodatkiem do mięs, a przede wszystkim – czymś oryginalnym na stole. Rozwiewa nudę podawania ziemniaków ciągle w ten sam tradycyjny sposób.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby przygotować dobrą i pożywną sałatkę ziemniaczaną, niezbędne jest zakupienie odpowiednich składników. Należą do nich:
    * 10 ziemniaków (średnich),
    * 1 cebula czerwona,
    * 1 cebula biała,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 3 łyżki majonezu,
    * 5 ogórków kiszonych,
    * pieprz,
    * sól,
    * przyprawa do ziemniaków.
    Opcjonalnie można dodać 1/2 aromatycznej kiełbasy albo szynki pokrojonej na grube kawałki, jednak nie jest to konieczne. Bez mięsa sałatka będzie równie smaczna. Poza produktami spożywczymi niezbędne są również: duża miska, deska do krojenia, ostry nóż i łyżka.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Ziemniaki należy ugotować bez obierania ze skórki i bez soli. Po ugotowaniu poczekać, aż ostudzą się i dopiero wtedy pozbawić je skórki. Pokroić w kostkę, nie powinna być zbyt mała, gdyż wtedy zamiast sałatki składającej się z kilku różnych warzyw otrzyma się ziemniaczaną papkę.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pokrojone ziemniaki przesypać do miski. Cebulę, białą oraz czerwoną, pozbawić łupinek, a następnie pokroić. W zależności od tego, jak bardzo lubi się to warzywo, mogą to być małe lub większe kawałki. Po pokrojeniu wrzucić je do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do ziemniaków.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ogórki kiszone mona obrać ze skórki albo pozostawić w niej. Pokroić na kilka podłużnych plastrów, a następnie na kawałki i dopiero wtedy dodać do pozostałych składników. Doprawić solą oraz pieprzem, dołożyć majonez. Dla smaku można dodać również 1 łyżeczkę musztardy. Wszystko wymieszać dokładnie ze sobą, uważając, żeby ziemniaki nie rozpadły się na mniejsze części.Można jeść od razu, jednak sałatka jest smaczniejsza, kiedy przegryzie się, stojąc przez całą noc w lodówce.

Popularne tagi
  • proszek do pieczenia
  • przepis na sałatkę grecką
  • sałatka caprese
  • sałatka z kurczaka i ogórka
  • przepis na sałatkę z kurczakiem i jabłkiem
  • śmietana kremówka
  • biszkopt
  • sałatka owocowa ze słodkimi ziemniakami
  • młody szpinak
  • szczypiorek
  • krokodyl z ogórka
  • dieta śródziemnomorska
  • jajko na twardo
  • limonka
  • makaron
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising