Przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną
Przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną
Ziemniaki można spożytkować w różny sposób, niekoniecznie jako element obiadu. Równie dobrze oraz równie smacznie prezentują się w postaci sałatki, którą można jeść na śniadanie lub na obiad. Jest dobrym dodatkiem do mięs, a przede wszystkim – czymś oryginalnym na stole. Rozwiewa nudę podawania ziemniaków ciągle w ten sam tradycyjny sposób.
Potrzebne składniki
Żeby przygotować dobrą i pożywną sałatkę ziemniaczaną, niezbędne jest zakupienie odpowiednich składników. Należą do nich:
* 10 ziemniaków (średnich),
* 1 cebula czerwona,
* 1 cebula biała,
* 1 ząbek czosnku,
* 3 łyżki majonezu,
* 5 ogórków kiszonych,
* pieprz,
* sól,
* przyprawa do ziemniaków.
Opcjonalnie można dodać 1/2 aromatycznej kiełbasy albo szynki pokrojonej na grube kawałki, jednak nie jest to konieczne. Bez mięsa sałatka będzie równie smaczna. Poza produktami spożywczymi niezbędne są również: duża miska, deska do krojenia, ostry nóż i łyżka.Pierwszy krok
Ziemniaki należy ugotować bez obierania ze skórki i bez soli. Po ugotowaniu poczekać, aż ostudzą się i dopiero wtedy pozbawić je skórki. Pokroić w kostkę, nie powinna być zbyt mała, gdyż wtedy zamiast sałatki składającej się z kilku różnych warzyw otrzyma się ziemniaczaną papkę.
Drugi krok
Pokrojone ziemniaki przesypać do miski. Cebulę, białą oraz czerwoną, pozbawić łupinek, a następnie pokroić. W zależności od tego, jak bardzo lubi się to warzywo, mogą to być małe lub większe kawałki. Po pokrojeniu wrzucić je do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do ziemniaków.
Trzeci krok
Ogórki kiszone mona obrać ze skórki albo pozostawić w niej. Pokroić na kilka podłużnych plastrów, a następnie na kawałki i dopiero wtedy dodać do pozostałych składników. Doprawić solą oraz pieprzem, dołożyć majonez. Dla smaku można dodać również 1 łyżeczkę musztardy. Wszystko wymieszać dokładnie ze sobą, uważając, żeby ziemniaki nie rozpadły się na mniejsze części.Można jeść od razu, jednak sałatka jest smaczniejsza, kiedy przegryzie się, stojąc przez całą noc w lodówce.