Przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami
Przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami
Naleśniki to pyszna potrawa, którą chętnie jada się w prawie każdym domu. Jest to zarówno idealny przysmak na śniadanie, jak i na obiad oraz kolację. Można zjeść je z farszem wytrawnym, jak i z bardzo słodkim nadzieniem – wszystko zależy od naszego gustu oraz smaku. Z naleśników można także stworzyć pyszny i pełnowartościowy obiad w postaci krokietów z aromatycznym, dobrze przyprawionym farszem, na który będą składać się grzyby oraz kapusta kiszona. Poniżej znajdziesz na nie prosty przepis. Jeśli postąpisz według podanych instrukcji, wówczas na pewno nie sprawi ci on żadnych trudności, a twoja rodzina ucieszy się z nowej odsłony naleśników. Nie warto kupować krokietów, bo te domowe smakują o niebo lepiej.
Na ciasto:
Na farsz:
Przygotowanie farszu
Tego samego dnia rano wsyp suszone grzyby do miseczki i zalej je wodą. Powinny się one moczyć przez kilka godzin, aby całkiem zmięknąć. Kiedy już to się stanie, możesz pokroić je na mniejsze kawałki.Wodę od namaczania grzybów wraz z grzybami przelej do garnka. Dorzuć pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę kiszoną przepłucz, żeby straciła trochę swojego kwaśnego smaku. Następnie wrzuć ją do tej wody i dolej zwykłej, jeśli będzie taka potrzeba. Gotuj kapustę i poczekaj, aż woda odparuje, a kapusta będzie miękka. Kiedy już trochę przestygnie, dodaj do farszu podsmażoną cebulkę, a następnie całość posiekaj nożem lub przepuść przez maszynkę do mielenia.
Smażenie naleśników
W tym czasie, kiedy farsz będzie się gotował, ty możesz zabrać się za przygotowanie ciasta naleśnikowego. Musisz to zrobić wcześniej, dlatego że ciasto powinno trochę odpocząć przed smażeniem.Do miski wlej mleko, wodę oraz wbij jajka i wszystko dobrze ze sobą zmiksuj. Potem dodaj mąkę, sól oraz olej i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny do lodówki.Rozgrzej patelnię z nieprzywieralnym dnem. Możesz ją lekko natłuścić masłem lub olejem. Następnie usmaż naleśniki z obu stron.
Nakładanie farszu
Kiedy farsz już nieco przestygnie, możesz go nałożyć na naleśniki. Rozłóż naleśnik na desce, a następnie nałóż trochę farszu na dolną część, zagnij boki, a następnie zwiń w rulon jak zwykły naleśnik. Postępuj tak z każdym następnym.
Smażenie
Krokiety panieruj w jajku, a następnie bułce tartej. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Serwowanie
Krokiety możesz jeść solo, ale także z sosem grzybowym, ketchupem czy w towarzystwie ciepłego czerwonego barszczu. Smacznego!