Advertising
Zakumaj.pl

Eleganckie zapiekane naleśniki

Opiekun artykułu: checkler
Eleganckie zapiekane naleśniki

Eleganckie zapiekane naleśniki

Te naleśniki przygotujesz z niewielu prostych składników. Są łatwe do wykonania i cieszą podniebienie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Ciasto:

25 dag mąki

3 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

1-2 łyżki stopionego masła

Nadzienie:

5 jajek ugotowanych na twardo

garść posiekanego szczypiorku

1 czubata łyżka mąki

1 łyżka masła lub margaryny

mleko

sól, pieprz

  • Przygotowanie ciasta

    Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wysokiego naczynia, dodaj jajka, szczyptę soli, pół łyżeczki cukru, tłuszcz i mleko. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj. Gładką masę rozrzedź wodą. Przygotowane ciasto naleśnikowe przykryj i zostaw na pół godziny.

  • Smażenie naleśników

    Średniej wielkości patelnię lekko natłuść kawałkiem słoniny lub olejem. Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto naleśnikowe niewielką łyżką-chochelką. Poruszając patelnią, rozprowadź na niej równomiernie ciasto. Naleśniki smaż na małym ogniu, aż brzegi naleśnika obeschną, a jego kolor stanie się matowy.

  • Przewracanie naleśników

    Wbrew pozorom obracanie naleśników na drugą stronę poprzez podrzucanie ich wcale nie jest takie trudne. Wystarczy do tego trochę chęci, odwagi i wytrwałości w ćwiczeniach. Jeżeli jednak masz trudności w opanowaniu tej techniki, pomóż sobie pokrywką lub drugą patelnią.

  • Układanie naleśników

    Usmażone naleśniki najlepiej jest układać na odwróconym głębokim talerzu jeden na drugim.

  • Wykonanie nadzienia

    Jajka ugotowane na twardo obierz i drobno posiekaj. Masło stop na małym ogniu, dodaj przesianą mąkę i zasmaż, nie rumieniąc go. Powoli dolewaj zimnego mleka, mieszaj, aż zasmażka będzie gęsta. Po lekkim wystudzeniu wymieszaj z posiekanymi jajkami i natką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Nadziewanie i zasmażanie

    Naleśniki smaruj nadzieniem i zwiń je w rulony, możesz podwinąć ich brzegi jak sajgonki. Ułóż naleśniki w natłuszczonej formie, na wierzchu polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj je około 10 – 15 minut. Gotowe naleśniki możesz podawać z surówką, sosem pomidorowym lub grzybowym.

Popularne tagi
  • banan
  • jabłka
  • grzyby suszone
  • zapiekanka z mięsem mielonym
  • kuchnia włoska
  • posiłek
  • naleśniki z szynką
  • krokiety z kapustą
  • składniki na placki
  • przepis na naleśniki z jabłkami
  • olej
  • lasagne
  • tłuszcz
  • dania ziemniaczane
  • papka bananowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising