Jak przygotować filety z kurczaka na grillu?
Jak przygotować filety z kurczaka na grillu?
Jednym z najchętniej przyrządzanych na grillu mięs jest kurczak, a dokładniej filet z kurczaka. Jest to mięso smaczne, łatwe do przygotowania i nie wymagające przesadnie długiej obróbki. Co więcej, może być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych pomysłów.
Filet z musztardą
Dobre dodatki do mięsa to podstawa. Dzięki nim smakuje ono wyjątkowo i zachęca do zjedzenia większej ilości. Do przygotowania lekko pikantnych filetów niezbędne są:
* 4 filety z kurczaka,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki miodu,
* 1 łyżka musztardy,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 2 łyżeczki tymianku,
* 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
* sól.
W szerokiej misce połączyć ze sobą oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i tymianek. Wymieszać i zamoczyć w marynacie umyte filety z kurczaka. Każdy powinien być dokładnie pokryty marynatą. Miskę włożyć na 4 godziny do lodówki.Po tym czasie rozpalić grilla i kłaść mięso prosto na ruszcie. Piec z każdej strony, posypując lekko solą. Podawać z chlebem, ziemniakami z grilla albo dowolną sałatką.Filet korzenny
Aromatyczne danie to podwójna przyjemność jedzenia. Właśnie dlatego warto przygotować kurczaka w pachnących przyprawach. Potrzebne będą do tego:
* 1 filet z piersi kurczaka,
* 1 ząbek czosnku,
* 30 ml oleju,
* 30 ml sosu sojowego,
* 20 g imbiru,
* pieprz,
* sól.
Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Imbir wsypać do miski, czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Dodać do imbiru razem z sosem sojowym, olejem, pieprzem i odrobiną soli. Posmarować marynatą filet z kurczaka i pozostawić na 30 minut.Smażyć na dobrze rozgrzanym ruszcie, z obu stron, przez 10 – 15 minut. Podawać z ulubionym sosem lub surówką.Filet z limonką
Filety z kurczaka można urozmaicić wieloma elementami, nawet egzotycznymi. Dobrze świadczy o tym filet z dodatkiem limonki, który można przyrządzić z następujących składników:
* 2 filety z kurczaka,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1/2 limonki,
* 1/2 łyżki miodu,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 łyżki tymianku,
* pieprz,
* sól.
Oliwę z oliwek, sok z limonki, miód i przyprawy połączyć ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie do przygotowanej marynaty włożyć filety z kurczaka, tak żeby było w całości przykryte przez nią. Włożyć na 2 – 3 godziny do lodówki. Smażyć na rozgrzanym grillu, z obu stron, przez 10 minut. Podawać z sosem jogurtowym.