Przepis na pyszny sernik z jagodami
Przepis na pyszny sernik z jagodami
Czarne jagody to typowy owoc lata. Śpieszmy się więc na letnią wycieczkę do lasu, gdzie zbierzemy ten drogocenny smakołyk. Jagody mają bardzo wiele zdrowotnych właściwości. Sprawdzają się przy leczeniu biegunek, obniżają cholesterol, są źródłem witamin. Jako składnik wielu leków wykorzystywane są w okulistyce, hematologii i innych dziedzinach medycyny. Wykorzystajmy lipiec, który jest miesiącem ich zbioru, i zróbmy zapasy na zimę, a ze świeżych proponuję upiec pyszny sernik.
Przygotuj piekarnik
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Przygotuj pianę z białek
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij ją na sztywno, odstaw.
Przygotuj masę serową
Żółtka, cukier, wanilię i mleko ubij na kogel-mogel. Musi on być puszysty i ubity do białości. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce masła i kolejno po łyżce sera. Następnie dodaj mąkę. Gdy masa będzie gładka, dodaj powoli pianę z białek. Wymieszaj bez pomocy miksera.
Przygotuj tortownicę
Tortownicę o średnicy 30 cm wysmaruj masłem. Spód i brzegi obsyp bułką tartą. Wlej masę serową i wyrównaj ją. Na wierzchu połóż jagody i wstaw do piekarnika.
Pieczenie
Najpierw piecz sernik przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejsz ją do 150 stopni i dopiekaj około godzinę. Pamiętaj, aby nie wyciągać sernika tuż po upieczeniu. Najpierw uchyl drzwiczki i stopniowo studź go w ten sposób. Po całkowitym wystudzeniu wstaw sernik na całą noc do lodówki.