Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pyszny sernik z jagodami

Opiekun artykułu: moniaaa
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 2 godz. 30 min.
Przepis na pyszny sernik z jagodami

Przepis na pyszny sernik z jagodami

Czarne jagody to typowy owoc lata. Śpieszmy się więc na letnią wycieczkę do lasu, gdzie zbierzemy ten drogocenny smakołyk. Jagody mają bardzo wiele zdrowotnych właściwości. Sprawdzają się przy leczeniu biegunek, obniżają cholesterol, są źródłem witamin. Jako składnik wielu leków wykorzystywane są w okulistyce, hematologii i innych dziedzinach medycyny. Wykorzystajmy lipiec, który jest miesiącem ich zbioru, i zróbmy zapasy na zimę, a ze świeżych proponuję upiec pyszny sernik.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kg sera trzykrotnie mielonego

6 jajek, osobno żółtka i białka

130 g cukru pudru

100 g zimnego mleka skondensowanego

1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego

200 g masła

3 łyżki mąki ziemniaczanej

300 g jagód

1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 jajek, osobno żółtka i białka 130 g cukru pudru 100 g zimnego mleka skondensowanego 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g jagód
  • Przygotuj piekarnik

    Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

  • Przygotuj pianę z białek

    Przygotuj pianę z białek

    Do białek dodaj szczyptę soli i ubij ją na sztywno, odstaw.

  • Przygotuj masę serową

    Żółtka, cukier, wanilię i mleko ubij na kogel-mogel. Musi on być puszysty i ubity do białości. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce masła i kolejno po łyżce sera. Następnie dodaj mąkę. Gdy masa będzie gładka, dodaj powoli pianę z białek. Wymieszaj bez pomocy miksera.

  • Przygotuj tortownicę

    Przygotuj tortownicę

    Tortownicę o średnicy 30 cm wysmaruj masłem. Spód i brzegi obsyp bułką tartą. Wlej masę serową i wyrównaj ją. Na wierzchu połóż jagody i wstaw do piekarnika.

  • Pieczenie

    Najpierw piecz sernik przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejsz ją do 150 stopni i dopiekaj około godzinę. Pamiętaj, aby nie wyciągać sernika tuż po upieczeniu. Najpierw uchyl drzwiczki i stopniowo studź go w ten sposób. Po całkowitym wystudzeniu wstaw sernik na całą noc do lodówki.

Popularne tagi
  • tort z kaszy manny
  • przepis na ciasto na tartę
  • drożdże
  • menu
  • przepis na sernik cappuccino
  • ciasto wiśniowo-cynamonowe
  • składniki
  • przepis na tartę z truskawkami
  • masa ciasteczkowa
  • napar kawowy
  • folia aluminiowa
  • przepis na jabłecznik
  • zagniatanie ciasta
  • białka
  • przekąska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising