Przepis na sok z limonki i cytryny
Przepis na sok z limonki i cytryny
Limonka, nazywana także limetką, to owoc bardzo bliski cytrynie, a jednak rzadko używany w naszych kuchniach. To błąd, ponieważ smak limonki jest bardzo orzeźwiający i doskonale nadaje się do wszelkich soków, a także jako dodatek do lukru używanego chociażby podczas wypieku słodkich babeczek. Warto zamienić cytrynę na limetkę także w okresie jesiennym i zimowym, gdyż zawiera ona więcej witaminy C, która wzmocni naszą odporność w okresie chłodu oraz deszczu. Poniżej został przedstawiony przepis na sok limonkowo-cytrynowy, który na pewno zasmakuje wielbicielom kwaśnych cytrusowych smaków.
Wymagany czas na chłodzenie: 2 godziny
Przygotowanie składników
Przed używaniem cytrusów warto je najpierw dokładnie umyć, a nawet wyparzyć.Kiedy już odpowiednio przygotujesz cytrusy, wyciśnij z nich sok. Powinno wyjść po równo – szklanka soku z cytryny oraz szklanka soku z limonki.
Przygotowanie soku
Cukier puder należy rozpuścić w zimnej wodzie. Chwilę to potrwa, więc intensywnie mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Posłodzenie tego soku jest konieczne, gdyż inaczej byłby on zbyt kwaśny. Jeśli chcesz, aby twój sok był bardziej zdrowy, możesz zrezygnować z cukru i zastąpić go stewią (pamiętaj tylko, że stewia jest dużo bardziej słodka niż cukier i należy dodać jej znacznie mniej).
Następnie do powstałego syropu dodaj sok z limonki oraz sok z cytryny i całość ze sobą wymieszaj, a potem przelej do szklanej butelki lub innego szklanego naczynia. Pozostaw w lodówce do schłodzenia.
Podawanie
Sok możesz dolewać do wody, tworząc w ten sposób wodę smakową. Warto wówczas dodać także plaster limonki lub cytryny. Sok limonkowy sprawdzi się również idealnie w upalne dni, ponieważ zadziała orzeźwiająco i chłodząco. Możesz go dodać do wódki podczas wakacyjnych przyjęć. Smacznego!