Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszne ciastka owsiane z czekoladą?

Opiekun artykułu: tasiorek
Jak przyrządzić pyszne ciastka owsiane z czekoladą?

Jak przyrządzić pyszne ciastka owsiane z czekoladą?

Chęć zrzucenia nadmiaru kilogramów, jak również utrzymania wagi na wiosnę wymagają odrzucenia słodyczy. Przekąski, ciasta, ciasteczka powinny znaleźć się poza jadłospisem, jednak od czasu do czasu ochota na słodkie jest zbyt wielka. Co wtedy? Wtedy można przyrządzić ciastka owsiane z dodatkiem czekolady, które choć są słodkie, tuczą mniej niż kupne batoniki z czekoladą.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby ciastka owsiane udały się zgodnie z oczekiwaniami, konieczne będzie przygotowanie zawczasu wszystkich potrzebnych składników, czyli:
    * 200 g czekolady gorzkiej albo mlecznej,
    * 140 g mąki,
    * 120 g masła,
    * 100 g płatków owsianych,
    * 70 g cukru brązowego,
    * 1 jajka,
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło przełożyć do miski. Powinno mieć temperaturę pokojową, co ułatwi jego ucieranie. Następnie dosypać cukier – można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, chociaż nie jest to wymóg – po czym przejść do ucierania składników na puszystą masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masa nabierze puszystości i cukier będzie niemal niewidoczny, dodać jajko. Nie przestawać miksować lub ucierać, jeśli robi się to ręcznie, aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Czekoladę posiekać na bardzo drobne kawałki. Kiedy podstawowe składniki będą już wymieszane, wrzucić czekoladę i mieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Łyżką albo dłońmi obsypanymi mąką formować ciastka wielkości orzechów włoskich. Układać na blaszce do pieczenia posmarowanej masłem lub margaryną i lekko spłaszczyć łyżką, formując tym samym okrągłe ciasteczka.Wypełnioną blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 15 minut. Ciasteczka powinny delikatnie zbrązowieć pod wpływem temperatury. Po upieczeniu ostudzić ciastka, a następnie zdjąć z blachy i od razu zjadać albo układać w pudełku z pokrywką. Przekąska owsiana nadaje się idealnie na drugie śniadanie oraz na podwieczorek.

Popularne tagi
  • temperatura
  • ciastka jeżyki
  • mama
  • likier z irish cream
  • orzechy na słodko
  • pieczenie pączków
  • przepis na ciastka
  • budyń z proszku
  • banany
  • etykieta
  • kremówka
  • żurawina
  • posypka do trufli
  • muffinki z malinami
  • suszona żurawina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising