W jaki sposób grillować chleb?
W jaki sposób grillować chleb?
Grillowanie ma tę zaletę, że grillować można niemal wszystko. Warzywa, mięso, a to nie koniec. Świetną potrawą z rusztu jest chleb. Aromatyczny, chrupiący, może z powodzeniem zastąpić bardziej tłuste dania. Co więcej, można go przygotować na różne sposoby. Oto kilka z nich.
Chleb z masłem czosnkowym
Przygotowanie pysznego chleba z grilla o zapachu i smaku czosnku wymaga zebrania następujących składników:
* 10 kromek chleba,
* 1/2 kostki masła,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Masło powinno być miękkie. Przełożyć je do miseczki. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto do tłuszczu. Wsypać zioła. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie, po czym posmarować kromki chleba.Położyć pieczywo na rozgrzany ruszt i przypiekać przez 2 – 3 minuty. Masło powinno całkowicie się stopić, a chleb stać złocisty i chrupiący.Chleb z serem i koperkiem
Chrupiący chleb z dodatkami może być idealną przekąską z grilla. Żeby wykorzystać kolejny dobry przepis, potrzebne będą:
* 10 kromek chleba,
* 1 kostka masła,
* 1 pęczek koperku,
* 2 ząbki czosnku,
* 200 g sera żółtego.
Jeżeli towarzystwa na spotkaniu jest więcej, liczbę kromek można powiększyć lub użyć całego bochenka chleba. Masło należy przełożyć do miski. Najlepiej, aby było miękkie. Koperek umyć i drobno posiekać, dodać do masła. Czosnek obrać z łupinek, po czym przecisnąć przez praskę. Ser żółty zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach. Połączyć wszystko z masłem, ucierając – najlepiej przy pomocy łyżki – a następnie posmarować miksturą każdą kromkę. Kłaść pieczywo na rozgrzanym ruszcie i przypiekać, aż ser i masło będą rozpuszczone.Chleb z oliwą
Nawet z niewieloma dodatkami grillowany chleb może być przepyszny. Wystarczy niewiele, w tym:
* 8 kromek chleba,
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* bazylia.
Każdą kromkę natrzeć z obu stron oliwą z oliwek. W małej miseczce wymieszać przyprawy i oprószyć nimi każdy kawałek pieczywa. Położyć na grillu i przypiekać z każdej strony, aż kromki będą jasnobrązowe. Smacznego!