Pyszne pikantne skrzydełka z grilla
Pyszne pikantne skrzydełka z grilla
Kurczak jest jednym z chętniej grillowanych mięs. Bardzo dobrze jako obiad lub przekąska z grilla sprawdzają się skrzydełka. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak szczególnie smaczne są w wersji pikantnej. Poniżej podajemy przepis na nie.
Potrzebne składniki
Wykonanie pysznych skrzydełek wymaga przygotowania dobrych składników. Powinno znaleźć się wśród nich:
* 16 skrzydełek,
* 4 łyżki soku z cytryny,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżeczki kolendry mielonej,
* 2 łyżeczki kminku,
* 2 łyżeczki papryki słodkiej,
* 1 łyżeczka imbiru,
* 1 łyżeczka soli,
* 1/2 łyżeczki chili,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* 5 ząbków czosnku.
Przydatna jest również duża miska, w której z powodzeniem można mieszać wszystkie składniki, łyżka, jak również pędzelek z miękkiego włosia.Pierwszy etap
Surowe skrzydełka należy umyć pod zimną, najlepiej bieżącą wodą, opłukując ze wszystkich zanieczyszczeń. Po przemyciu każdego osuszyć kawałki mięsa papierowym ręcznikiem.
Drugi etap
Wszystkie przyprawy podane w przepisie oraz sok z cytryny wymieszać ze sobą w misce lub pudełku próżniowym, które posiada zamknięcie. Czosnek należy przecisnąć przez praskę i dołączyć do reszty. Wymieszać, po czym włożyć do naczynia wszystkie skrzydełka. Jeżeli jest to miska, trzeba zamieszać skrzydełka z marynatą w taki sposób, żeby dokładnie oblała ona całe mięso. Jeśli korzysta się z pudełka z zamknięciem, wystarczy je zamknąć i potrząsnąć mocno.
Trzeci etap
Zalane marynatą skrzydełka włożyć na 3 godziny do lodówki. Pod koniec tego czasu rozpocząć przygotowywanie grilla.Rozpalić sprzęt i gdy grill będzie odpowiednio gorący, przejść do smażenia. Można kłaść skrzydełka bezpośrednio na ruszt lub użyć foliowej podstawki, która pozwala na dobre upieczenie mięsa bez obawy o jego przypalenie. Skrzydełka powinny być pieczone przez 10 – 15 minut, aż mięso wewnątrz stanie się białe, a skórka złocista. Najlepiej smakują z białym chlebem albo bagietką.