Pyszny makaron z awokado – jak go zrobić?

Pyszny makaron z awokado – jak go zrobić?
Zazwyczaj myśląc o spaghetti, ma się w głowie tradycyjny obraz – makaron i sos pomidorowy – a jednak dobrze jest spróbować odmiany. Makaron z awokado może być właśnie taką odmianą. Smaczny, nietypowy, idealny zarówno na obiad z całą rodziną, jak i na dietetyczną, zdrową kolację. W poniższym artykule prezentujemy doskonały, sprawdzony przepis.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby przyrządzić pyszne danie, trzeba zadbać o świeże składniki, które zaważą na smaku obiadu. Do najważniejszych elementów należą:
* 1 awokado,
* 1 garść rukoli,
* 2 ząbki czosnku,
* 10 dag sera żółtego,
* 15 dag boczku,
* 2 łyżki ziaren słonecznika,
* makaron spaghetti lub świderki,
* pieprz,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Do garnka wlać wodę. Posolić 1 łyżeczką soli, dodać 1 łyżeczkę oleju. Zagotować, po czym wrzucić do gotującej się wody makaron i pozostawić w wodzie 10 – 15 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzić na sitku.
Krok drugi
Boczek pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i wrzucić na nią boczek, przysmażając, aż stanie się mocno brązowy.W czasie kiedy boczek będzie na patelni, zająć się pozostałymi składnikami. Rukolę umyć, awokado obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się pestki, po czym pokroić je w kostkę. Tak samo, w kostkę, pokroić 1/2 żółtego sera.
Krok trzeci
Słonecznik oraz pozbawiony łupinki, posiekany czosnek prażyć na patelni. Następnie wrzucić do blendera wraz z awokado oraz pokrojonym na kawałki żółtym serem. Miksować przez 30 sekund. Doprawić pieprzem oraz solą i przez 1 – 2 sekundy ponownie miksować.
Krok czwarty
Makaron przełożyć na talerz – albo na talerze – i polać masą z awokado. Posypać całość rukolą, a następnie ułożyć boczek, zetrzeć na porcje ser żółty oraz posypać czosnkiem i słonecznikiem. Od razu po takim ozdobieniu podawać.