Przepis na makaron z suszonymi pomidorami i jarmużem
Przepis na makaron z suszonymi pomidorami i jarmużem
Jarmuż to warzywo nadal mało znane w Polsce. Nawet jeśli ktoś o nim słyszał, to niekoniecznie miał okazję go zobaczyć, a tym bardziej mieć na swoim talerzu i zjeść. Jarmuż to naprawdę bogate źródło wapnia, ale także beta-karotenu i żelaza, a przy tym, jak każda zielenina, jest mało kaloryczny. Idealnie się nadaje do obróbki termicznej – wręcz powinien być jej poddawany. Jest jednocześnie lekko gorzki i trochę pikantny i spokojnie można go dodawać do dań z makaronem, na co dowodem jest poniższy przepis.
Przygotowanie sosu
Na patelni rozgrzej klika kropel oliwy (jeśli nie masz jej w domu, to zamień ją na dobrej jakości olej). Na rozgrzany tłuszcz wrzuć rozdrobnione i posiekane ze szczyptą soli dwa ząbki czosnku. Kiedy się już trochę podsmaży, możesz śmiało dorzucić do niego kilka pomidorów suszonych oraz umyty i odsączony z wody jarmuż. Podsmażaj wszystko przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Blenderowanie
Składniki, które masz na patelni, musisz zblenderować. Dzięki temu uzyskasz sos o jednolitej i kremowej konsystencji. Dopiero teraz dodaj resztę pomidorów suszonych. Dosól do smaku i dodaj chili.
Makaron
Podczas przygotowywania sosu możesz włączyć wodę na makaron. Osól ją i dodaj do niej trochę oliwy. Jeśli chodzi o czas gotowania, podążaj za instrukcją.
Serwowanie
Ugotowany makaron odcedź i wyłóż go na cztery talerze. Podgrzej nieco sos, a potem rozlej go na makaron. Całość skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek i posyp startym żółtym serem.