Przepis na sałatkę meksykańską do obiadu
Przepis na sałatkę meksykańską do obiadu
Tradycyjna sałatka jarzynowa, choć dobra, po pewnym czasie nudzi się każdemu. Żeby wprowadzić na stół urozmaicenie, warto skorzystać z ciekawych przepisów. Jednym z nich jest przepis na kolorową sałatkę meksykańską, która nadaje się zarówno do codziennego obiadu przyrządzanego w domu, jak i na spotkanie przy grillu.
Potrzebne składniki
Wykonanie dobrej sałatki meksykańskiej wymaga przygotowania odpowiednich składników. Wśród nich znajdują się:
* 1 filet z kurczaka,
* 1 puszka fasoli czerwonej,
* 1 puszka ananasa,
* 1 puszka kukurydzy,
* 1 papryka czerwona,
* 1 woreczek ryżu,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 2 łyżki majonezu,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* 4 łyżki ketchupu,
* pieprz,
* sól,
* chili mielone.
Niezbędna jest również szeroka miska oraz patelnia do podsmażania mięsa.Pierwszy etap
Kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Nie powinny być to zbyt wielkie kostki, żeby sałatkę dobrze się jadło.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Kurczaka natrzeć chili oraz solą, po czym podsmażyć na złoty kolor.
Drugi etap
Fasolę z puszki przełożyć do sitka. Odsączyć ją z zalewy, po czym przepłukać zimną wodą, żeby była całkowicie oczyszczona. Pozostawić do przeschnięcia z nadmiaru wody. Puszkę z kukurydzą otworzyć i wylać znajdujący się w niej płyn.
Trzeci etap
Nalać wody do garnka i postawić na gazie. Gdy pojawią się bąbelki, włożyć do niej woreczek ryżu i ugotować do miękkości, po czym pozostawić do ostudzenia.Plasterki ananasa wyjąć z puszki i pokroić w niewielkie kostki. Można kupić również puszkę z już pokrojonymi ananasami, wówczas wystarczy odsączyć je z zalewy.
Czwarty etap
Paprykę pokroić na kawałki, wcześniej usuwając z niej gniazdo nasienne. Wrzucić do miski. Dodać do niej ananasa, fasolę, kukurydzę, kurczaka oraz ryż. Doprawić przyprawami oraz jogurtem i ketchupem. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu.