Jak przygotować sałatkę z kapusty i kurczaka na obiad?
Jak przygotować sałatkę z kapusty i kurczaka na obiad?
Sałatka to idealny dodatek do obiadu, lecz nie tylko. Z nią lepiej smakują potrawy z grilla, jest dobra jako przekąska na kolację oraz obowiązkowo pojawia się na stole w czasie każdego przyjęcia. Jeżeli jest się wielbicielem kapusty i kurczaka, można połączyć produkty, tworząc smaczne danie, które przypadnie do gustu każdemu.
Co jest potrzebne?
Żeby wykonać dobrą sałatkę, trzeba zebrać następujące składniki:
* 1 podwójną pierś z kurczaka,
* 600 g kapusty pekińskiej,
* 150 g majonezu,
* 4 jajka,
* 2 ogórki gruntowe,
* 1 pęczek szczypiorku,
* przyprawę do kurczaka,
* paprykę ostrą mieloną,
* pieprz cayenne,
* sól.Krok pierwszy
Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć i usunąć ewentualne chrząstki i błonki. Następnie pokroić na kawałki. Powinny być średniej wielkości, nie za wielkie, gdyż zepsują wygodę jedzenia sałatki, lecz również nie za małe, wtedy zgubią się w niej. Pokrojonego kurczaka natrzeć przyprawami. Jeżeli chce się otrzymać ostrzejszy smak, wystarczy dodać 1 łyżeczkę przyprawy do grilla.
Krok drugi
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić kurczaka. Piec go, aż stanie się miękki. Można upiec go również w piekarniku. Po przygotowaniu odstawić patelnię na bok, żeby mięso się ostudziło.
Krok trzeci
Kapustę pekińską dokładnie umyć i odsączyć z wody. Posiekać. Dla ułatwienia można ją przeciąć na pół, wtedy łatwiej kroi się ją na desce do krojenia, a dodatkowo kawałki są mniejsze i łatwiejsze do jedzenia. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Oba warzywa umieścić w misce.
Krok czwarty
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać i dodać do pozostałych składników. Dorzucić wystudzonego już kurczaka.Majonez doprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wymieszać. Zrobi się z niego delikatny sos. Jeżeli chce się bardziej urozmaicić sałatkę, można dodać do majonezu 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego, zmieni on kolor majonezu na różowy.Polać sałatkę sosem i wymieszać wszystkie składniki. Włożyć do lodówki na 60 minut, żeby przegryzła się, po czym podawać.