Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować paschę na Wielkanoc?

Opiekun artykułu: olkakomorowska
Jak przygotować paschę na Wielkanoc?

Jak przygotować paschę na Wielkanoc?

Pascha jest potrawą kojarzącą się z Wielkanocą, jednak nie jest popularna w całej Polsce. Najczęściej pojawia się na stołach na wschodzie kraju, ponieważ oryginalnie wykonuje się ją przede wszystkim w Rosji, na Ukrainie i na Białorusi. Jednak warto zainteresować się nią, jeżeli ma się ochotę na coś innego niż babka piaskowa na świątecznym stole.

Advertising
Advertising
  • Składniki na paschę

    Składniki na paschę

    Do wykonania paschy nie trzeba bardzo dużej ilości składników, jednak powinny być one świeże i dobrej jakości, zwłaszcza mleko, od którego zależy delikatność potrawy. Wśród niezbędnych elementów znajdują się:
    * 500 ml śmietany kwaśnej,
    * 250 g masła,
    * 2 l mleka,
    * 6 jaj,
    * 3/4 cukru pudru,
    * 1 laska wanilii,
    * 1 paczka bakalii.
    Prócz produktów spożywczych warto przygotować również sitko oraz lnianą ścierkę albo gazę, żeby mieć pod ręką najpotrzebniejsze sprzęty.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Bakalie można namoczyć przez 30 minut w wodzie, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Mleko należy wlać do garnka, dodać przekrojoną na pół laskę wanilii i zacząć gotować. Doprowadzić do wrzenia i rozpocząć dodawanie kolejnych składników, czyli roztrzepanych jajek ze śmietaną. Zamiast śmietany można posłużyć się kefirem albo maślanką. Zamieszać, a następnie dalej gotować, aż serwatka i ser oddzielą się od siebie. Wtedy wyjąć laskę wanilii i odłożyć na bok.

  • Krok drugi

    Sitko wyłożyć lnianą szmatką albo gazą i przełożyć na nie zawartość garnka. Docisnąć mocno i pozostawić, aby dobrze się odcedziła. Można pozostawić na całą noc, a o poranku docisnąć żeby upewnić się, że nie zostało w serze ani trochę wody. Powinien być sypki i gotowy do dalszej obróbki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cukier puder oraz masło zmiksować na gładką masę. Ser przełożyć do dużej miski lub do makutry, a następnie dodawać do niego masło, najlepiej stopniowo. Można ucierać kulą do ucierania albo mikserem aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Dosypać bakalie i wymieszać dokładnie łyżką. Przygotować miskę. Wyłożyć ją gazą i przelać do niej masę serową, uklepać delikatnie z wierzchu i wstawić do lodówki, aż stężeje. Po tym czasie wyciągnąć paschę z lodówki, przewrócić miskę do góry dnem, zdjąć gazę i ozdobić wedle upodobań.

Popularne tagi
  • posiłek
  • warkocz wielkanocny
  • jedzenie
  • faszerowane jajka
  • stół świąteczny
  • wielkanocne szaszłyki
  • kokos
  • olej
  • pasta
  • kuchnia rosyjska
  • forma do pieczenia
  • potrawa dla dziecka
  • czekolada gorzka
  • pasta sezamowa
  • składniki spożywcze
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising