Słodki mazurek z polewą czekoladową
Słodki mazurek z polewą czekoladową
Mazurki wielkanocne mają wiele odmian. Praktycznie w każdym domu można znaleźć ciekawy przepis lub ulubioną wersję. Niektóre z nich szczególnie upodobały sobie dzieci. Ciężkie kremy maślane albo kawowe nie są ich ulubionymi smakołykami. Bardziej lubiane są mazurki z jedną polewą, słodkie i zachęcające do jedzenia.
Niezbędne składniki
Przygotowanie smacznego mazurka wymaga odpowiednich składników. Do wykonania ciasta niezbędne są:
* 400 g mąki pszennej,
* 250 g margaryny,
* 150 g cukru pudru,
* 4 żółtka,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Poza składnikami na ciasto potrzebne są również dodatkowe elementy na polewę, która nie może być wykonana tylko z czekolady w tabliczkach. Należy przygotować:
* 100 g słodkiej śmietany 30-36%,
* 100 g gorzkiej czekolady,
* 5 g cukru,
* 50 g masła.Krok pierwszy
Do miski wrzucić miękkie masło oraz cukier puder, a następnie ucierać lub miksować, aż oba połączą się w gładką masę. Gdy stanie się puszysta, stopniowo, nie przerywając miksowania, dodawać po 1 żółtku. Po ich połączeniu powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć w gładką masę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki.
Krok drugi
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkować je na stolnicy i wyciąć z niego prostokąt wielkości formy do pieczenia, którą się posiada. Pozostałe fragmenty ciasta połączyć, zrolować i wykonać z nich wałeczki do ozdobienia boków ciasta. Ułożyć je odpowiednio przy dłuższych i krótszych bokach, po czym włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.
Krok trzeci
Do garnka włożyć masło, śmietankę, połamaną lub startą czekoladę oraz cukier i powoli wszystko roztapiać na małym ogniu. Czekolada, masło i cukier powinny rozpuścić się całkowicie, tworząc gładką konsystencję.
Krok czwarty
Na upieczone i wystudzone ciasto wylać polewę czekoladową tak, żeby pokryła całą powierzchnię. Pozostawić do przestudzenia, a następnie ozdobić w dowolny sposób – migdałami, orzechami albo kandyzowaną skórką pomarańczową.