Smaczne grzyby w śmietanie – jak je przyrządzić?
Smaczne grzyby w śmietanie – jak je przyrządzić?
Sezon grzybowy sprawia, że potrawy z grzybów pojawiają się na stole w niemal każdym domu. Nawet jeśli cała rodzina nie jest wielkim fanem takich potraw, zawsze znajdzie się jeden wielbiciel. Jednym z szybszych dań z grzybów, które doskonale smakuje i nie wymaga długiego przygotowania, są grzyby ze śmietaną. Oto przepis.
Potrzebne składniki
Przygotowanie aromatycznej grzybowej potrawy nie jest bardzo trudne, jeżeli zbierze się odpowiednie składniki. Wśród nich niezbędne są:
* 1 kg świeżych grzybów,
* 4 łyżki masła,
* 1 cebula,
* gęsta śmietana,
* pieprz,
* sól,
* natka pietruszki (opcjonalnie).Krok pierwszy
Cebulę obrać z łupinki. Przekroić i posiekać na mniejsze kawałki. Jeżeli jest się wielbicielem cebuli, można pokroić 2 zamiast 1.Na patelni roztopić 2 łyżki masła. Wrzucić cebulę i mieszając ją od czasu do czasu, przypiec delikatnie.
Krok drugi
Grzyby oczyścić z zabrudzeń, listków oraz wszystkiego, co mogło się do nich przyczepić. Przemyć zimną wodą i pokroić na kawałki, chyba że grzyby są niewielkie, wówczas można przygotować je w całości. Będą ładnie prezentować się na talerzu.
Krok trzeci
Pokrojone grzyby wrzucić do rondla, w którym wcześniej należy rozpuścić pozostałe masło. Przykryć garnek i dusić przez 10 – 12 minut. Po tym czasie dodać do grzybów cebulę, sól oraz pieprz. Na sam koniec wlać śmietanę, wymieszać. Zagotować i cały czas mieszając, podgrzewać jeszcze 4 – 6 minut.
Krok czwarty
Gotowe grzyby w śmietanie przełożyć do miseczki. Jeśli lubi się natkę pietruszki, można ozdobić potrawę posiekanymi listkami. Podawać z chlebem albo bułką. Smacznego!