Szybki sos pomidorowy do spaghetti – jak zrobić?
Szybki sos pomidorowy do spaghetti – jak zrobić?
Spaghetti to jedno z bardziej lubianych oraz popularnych dań kuchni włoskiej. Długie nitki makaronu można jadać z różnymi sosami, od najprostszych po bardziej skomplikowane lub drogie, w tym z owocami morza. Takich frykasów nie przyrządza się codziennie, gdyż w dni powszednie liczy się szybkość przygotowania i prostota dania. Takie wymagania spełnia sos pomidorowy, szybki, a do tego smaczny.
Potrzebne składniki
Dobry sos to przede wszystkim dobre składniki. Powinny być świeże i dobrej jakości, a wśród nich powinny znaleźć się następujące elementy:
* 1/2 kg mięsa mielonego,
* 3 ząbki czosnku,
* 2 cebule,
* 1 przecier pomidorowy (mały),
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka cukru,
* bazylia suszona,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Do garnka albo na patelnię z wysokimi brzegami wlać olej. Rozgrzać go, ale nie przypalić. Na ciepły tłuszcz wrzucić mięso mielone. Należy je dobrze wymieszać, żeby nie doszło do zbicia się mięsa w jeden kawałek, przez co mogłoby się nie dopiec. Przypiekać je przez 15 minut.
Krok drugi
Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Czosnek posiekać na bardzo drobne kawałeczki, a cebulę pokroić na fragmenty dowolnej wielkości. Wrzucić oba składniki do mięsa mielonego, wymieszać. Przykryć pokrywką i przez 5 minut dusić.
Krok trzeci
Po upływie wymaganego czasu dodać do mięsa całą zawartość słoiczka z przecierem pomidorowym. Doprawić cukrem. Zamieszać wszystko razem, rozprowadzając koncentrat po całym mięsie. Ponownie przykryć i dusić przez kolejne 5 minut.
Krok czwarty
Podnieść pokrywkę, wymieszać mięso z koncentratem i doprawić pieprzem oraz bazylią. Jeżeli jest taka potrzeba, można dodać również 1/2 łyżeczki soli albo papryki mielonej, ostrej. Ostrzejszy smak sosu jest sprawą indywidualną, ponieważ nie każdy jest wielbicielem tego rodzaju smaków. Gotować jeszcze 2 – 4 minuty, wyłączyć gaz i polewać sosem wcześniej ugotowany makaron.