Smaczne kostki kokosowe – jak je przygotować?
Smaczne kostki kokosowe – jak je przygotować?
Jeżeli smak i zapach kokosa jest tym, co ty i twoja rodzina lubicie najbardziej – musicie poznać kostki kokosowe. Jest to tradycyjny deser australijski, w którym smak czekolady łączy się z kokosem. Doskonały smak i atrakcyjny wygląd sprawiają, że kokosowe kostki, zwane również lamingtonami, są ozdobą każdego stołu.
Jakich składników potrzeba?
Kostki kokosowe składają się z ciasta biszkoptowego oraz polewy, dlatego niezbędne jest zgromadzenie składników na oba elementy.Do ciasta potrzeba:
* 40 dag mąki,
* 40 dag cukru,
* 10 dag margaryny,
* 1 szklanka mleka,
* 2 jajka,
* 1 opakowanie proszku do pieczenia.
Do polewy potrzeba:
* 20 dag cukru,
* 20 dag wiórków kokosowych,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1 kostka margaryny,
* 3 łyżki kakao.Krok pierwszy
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Do garnka włożyć margarynę, cukier, mleko, postawić na gazie i podgrzewać, aż margaryna oraz cukier rozpuszczą się, a całość zagotuje. Zdjąć z gazu i wystudzić.Kiedy mikstura będzie już zimna, dodać do niej mąkę, jajka, proszek do pieczenia, po czym wymieszać całość do uzyskania gładkiej masy. Można mieszać mikserem.
Krok drugi
Gotowe ciasto przelać na wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia, koniecznie prostokątną. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W czasie gdy ciasto jest w piekarniku, przygotować polewę.Do rondla przełożyć margarynę, cukier, kakao oraz mleko. Całość podgrzać, aż do zagotowania.
Krok trzeci
Gotowe i lekko ostudzone ciasto pokroić na kwadraty. Polewę przelać do jednej miski, do drugiej wsypać kokos.Kawałki ciasta obtaczać najpierw w polewie, a następnie w kokosowych wiórkach. Każdy kawałek odstawiać na talerz, a gdy wypełni się w całości, na 30 minut włożyć deser do lodówki. Po upływie tego czasu podawać.