Smaczny mus z awokado i kakao
Smaczny mus z awokado i kakao
Czy awokado i kakao to dobre połączenie? Jak najbardziej. Jest to deser, który z powodzeniem można przygotowywać o każdej porze roku. Ma on tę zaletę, że nie jest przesadnie kaloryczny, a do tego ma walory zdrowotne ze względu na znajdujące się w awokado witaminy oraz składniki mineralne, wchodzące w skład kakao. Warto go wypróbować.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby przygotować 2 porcje musu lub jedną dużą porcję, potrzebne będą następujące elementy:
* 1 dojrzałe awokado,
* 2 łyżki mleka roślinnego,
* 3 łyżki kakao,
* 3 łyżki syropu z agawy,
* 1/2 łyżeczki kawy (opcjonalnie),
* szczypta soli,
* owoce (do dekoracji).Krok pierwszy
Awokado umyć i przekroić na pół. Wyjąć pestkę, po czym małą łyżeczką wydobyć miąższ ze skórki. Jest miękki, więc nie napotka się przy tym żadnych trudności. Przełożyć uzyskany miąższ do blendera.
Krok drugi
Do awokado wsypać kakao, dodać syrop z agawy. Jeżeli nie ma się go lub nie używa, można dodać 2 łyżki płynnego miodu. Dolać kawę, jeśli lubi się jej smak w deserach, urozmaicić solą, po czym zmiksować całość na bardzo gładką, dość gęstą masę.
Krok trzeci
Masę przełożyć do dwóch salaterek. Można przed podaniem przez 15 minut trzymać w lodówce, żeby krem bardziej zgęstniał. Ozdobić kawałkami owoców, posypką czekoladową, wiórkami kokosowymi, w zależności od upodobań smakowych.