Jak zrobić pyszne jabłka kandyzowane na patyku?
Jak zrobić pyszne jabłka kandyzowane na patyku?
Połączenie słodyczy i jabłek to połączenie wręcz idealne, z którego warto skorzystać, gdy ma się ochotę na coś smacznego. W końcu początek jesieni to pora jabłek, jabłkowych wypieków, smakołyków z tym owocem w roli głównej. Jeśli masz ochotę na nietypowe podanie jabłek rodzinie lub przyjaciołom, naucz się, jak to zrobić razem z podanym poniżej przepisem.
Potrzebne składniki spożywcze
Zanim zacznie się tworzenie smakołyków, trzeba przygotować odpowiednie składniki spożywcze, świeże oraz dobrej jakości, pośród których muszą znaleźć się:
* 6 jabłek,
* 4 łyżki wody,
* 1 łyżeczka octu 5%,
* 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego.
Niezbędne są również patyczki do lodów, w liczbie takiej samej, jak ilość posiadanych jabłek.
Krok pierwszy
Jabłka dokładnie umyć, oczyścić ze zbędnych elementów, przede wszystkim z ogonka i ewentualnych listków, które nie są potrzebne. W miejsce ogonka w każde jabłko wbić patyczek do lodów. Zamiast patyczków do lodów można użyć innych patyczków drewnianych, ale nie wykałaczek bambusowych – są zbyt cienkie i nie utrzymają jabłka.
Krok drugi
Do rondelka z grubszym dnem wsypać cukier, wlać wodę, dolać ocet oraz barwnik spożywczy. Zacząć podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Kidy mikstura zacznie bulgotać, zwiększyć płomień i gotowe. Należy sprawdzać termometrem do gotowania, czy masa osiągnęła już temperaturę 150 stopni Celsjusza.
Krok trzeci
Po osiągnięciu przez masę odpowiedniej temperatury od razu zdjąć garnek z pieca. Od razu po tym, gdy masa jest ciepła i płynna, zanurzać w niej jabłka, trzymając każde za patyczek. Następnie odkładać jabłka – patyczkiem do góry – na papier pergaminowy. Pozostawić do wyschnięcia i zastygnięcia masy na jabłkach.Deser jabłkowy będzie prezentował się zachwycająco i niezwykle kusząco, a dodatkowo będzie bardzo smaczny, więc warto spróbować.