Smaczny obiad – kurczak i smażony ryż
Smaczny obiad – kurczak i smażony ryż
Ziemniaki znudziły się już wielu osobom. Oczywiście można z nich przygotować wiele potraw, jednak jako danie obiadowe bywają synonimem nudy. Żeby uniknąć przesytu, warto od czasu do czasu użyć ryżu i przygotować z niego pyszną, pachnącą przyprawami potrawę.
Przydatne składniki
Chociaż smażony ryż z kurczakiem wymaga dość dużej ilości składników, jego przygotowanie jest stosunkowo proste. Wystarczy jedynie zgromadzić potrzebne produkty i trzymać się przepisu. Niezbędne produkty to:
* 1 pierś kurczaka,
* 100 g ryżu długoziarnistego,
* 1/2 marchewki,
* 1/3 pora,
* 1/2 cebuli,
* 1 papryczka chili,
* 3 ząbki czosnku,
* 2 jajka,
* 2 łyżeczki oleju sezamowego,
* 3 łyżki oleju roślinnego,
* 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
* 1/2 cytryny.
Warto zadbać o to, aby wszystkie składniki były świeże i dobrej jakości, jednak szczególnie dotyczy to piersi z kurczaka. Najlepiej kupić ją w dniu, w którym planuje się przygotowanie potrawy.Krok pierwszy
Ryż można ugotować wcześniej, odcedzić i pozostawić na talerzu do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zająć się piersią z kurczaka. Umyć ją, oczyścić, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w misce i doprawić sokiem z połówki cytryny, solą, pieprzem oraz 1 łyżką oleju sezamowego.
Krok drugi
Cebule pokroić na drobne kawałki, a czosnek zetrzeć na tarce. Marchewkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pora opłukać pod zimną wodą i pokroić na plasterki. Szczypiorek drobno posiekać, a papryczkę oczyścić z nasion i pokroić. Uważać, żeby po krojeniu nie dotykać oczu, ponieważ może dojść do bolesnego podrażnienia.
Krok trzeci
Na patelni podgrzać 3 łyżki oleju roślinnego. Wrzucić cebulę oraz czosnek i podgrzewać przez minutę, a następnie dodawać pozostałe, pokrojone warzywa, poza chili. Smażyć przez 2 minuty, po czym przesunąć na bok i na wolnej części patelni położyć kawałki kurczaka oraz papryczkę. Przysmażyć, wymieszać z warzywami i dodać ugotowany ryż. Przysmażać przez 2 minuty i wbić jajko. Zamieszać, po czym odczekać, aż jajko zetnie się całkowicie i dopiero wtedy odstawić z palnika, a potrawę przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Posypać szczypiorkiem. Smacznego!