Pomysł na kabaczka z kiełbasą
Pomysł na kabaczka z kiełbasą
Sezon na kabaczki uważa się za rozpoczęty! Nadszedł sierpień i obok cukinii oraz bakłażanów w sklepach i na targach pojawiły się niewielkie, lecz smaczne kabaczki. Mają one bardzo ciekawy smak i są świetne jako składnik leczo, choć nie tylko. Faszerowane smakują jeszcze lepiej i zaspokoją gusta każdego wielbiciela warzyw.
Potrzebne składniki
Do przygotowania smacznego dania z kabaczkiem w roli głównej, potrzebne są składniki dobrej jakości, a wśród nich:
* 1 kabaczek,
* 1 cebula,
* 1 papryka czerwona,
* 1 papryka żółta,
* 1 papryka zielona,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 opakowanie sera mozzarella,
* 1 puszka pomidorów,
* 100 g ryżu,
* 500 g kiełbasy,
* pieprz,
* oregano,
* sól.Krok pierwszy
Kiełbasę pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Czosnek posiekać na drobno, a cebulę pokroić na fragmenty średniej wielkości.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić kiełbasę, czosnek, cebule i zacząć przysmażać.
Krok drugi
Wszystkie papryki umyć. Podzielić na połówki i pozbyć się gniazda nasiennego. Pokroić wszystkie warzywa na drobną kostkę, po czym dorzucić do mięsa i smażyć razem, aż kiełbasa stanie się mocno zarumieniona. Doprawić całość pieprzem, solą i oregano oraz innymi przyprawami wedle własnego uznania.
Krok trzeci
Ryż ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia. Kabaczka przekroić na pół i przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ. Odłożyć na bok, nie będzie bowiem potrzebny.
Krok czwarty
Do papryki i kiełbasy na patelni dodać pomidory z puszki, wymieszać. Dodać ryż i ponownie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze raz pieprzem oraz solą. Gotowym farszem napełnić kabaczki. Farsz powinien wystawać poza poziom miąższu. Posypać kabaczki startą mozzarellą, po czym ułożyć na blaszce do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 60 minut. Podawać bardzo gorące.