Advertising
Zakumaj.pl

Soczysta sałatka owocowa z kokosem

Opiekun artykułu: makabra
Soczysta sałatka owocowa z kokosem

Soczysta sałatka owocowa z kokosem

Wiosną coraz częściej chce się lekkich deserów, owoców, delikatnych galaretek. Żeby urozmaicić wiosenne podwieczorki i uczynić je atrakcyjnymi zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, warto zdecydować się na wykonanie sałatki owocowej. Będzie ona nie tylko smaczna, lecz również orzeźwiająca.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Wykonanie dobrej sałatki wymaga odpowiednich składników spożywczych. Im więcej owoców, tym lepiej, dlatego z powodzeniem można wykorzystać do jej przygotowania następujące elementy:
    * 1 puszkę brzoskwiń,
    * 1 puszkę ananasów,
    * 1 kiść winogron,
    * 3 kiwi,
    * 3 banany,
    * 1/4 szklanki orzechów włoskich,
    * 1/2 szklanki migdałów (bez łupinek),
    * 3 łyżki ziaren słonecznika,
    * 3 łyżki rodzynek,
    * 5 łyżek wiórków kokosowych,
    * 1 cytrynę.
    Można wybrać dowolny kolor winogron, w zależności od tego, które się woli. Jednocześnie zamiast całych migdałów można użyć już posiekanych, które łatwo zakupić w każdym sklepie spożywczym. Jeśli rozpoczął się już sezon na świeże brzoskwinie, można użyć ich zamiast puszkowanych.

  • Etap pierwszy

    Puszkę z brzoskwiniami oraz puszkę z ananasami otworzyć i odsączyć z soku. Dla niektórych jest to smaczny napój, więc jeśli jest się jego wielbicielem lub ma się w domu kogoś, kto go lubi, można przelać go do szklanki. Po odsączeniu wyjmować po kolei kawałki owoców i kroić w równe kostki. Wrzucić do dużej miski.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Kiwi obrać z brązowej skórki, po czym pokroić na kolejne kawałki i dodać do pozostałych składników. Podobnie postąpić z bananem. W przypadku winogron można postąpić na dwa sposoby. Jeśli są małe – dodać je w całości, jeśli większe – przekroić na pół i wrzucić w takim stanie.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Migdały oraz orzechy pokroić na małe kawałki. Dodać je do owoców, podobnie jak rodzynki i ziarna słonecznika. Wymieszać całość.Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, uważając, żeby ich nie przypalić, a następnie posypać nim sałatkę owocową. Podawać. Można podawać ją z lodami w osobnej miseczce.

Popularne tagi
  • cukier trzcinowy
  • deser owocowy
  • owocowy motyl
  • wiosna
  • serek homogenizowany
  • dekoracja czekoladowa
  • przepis na jabłka z cynamonem
  • przepis na mus z awokado i kakao
  • sos owocowy
  • cukier
  • przyprawa do dyni
  • pucharek do lodów
  • lizaki z kiwi
  • margaryna
  • liście mięty
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising