Soczysta sałatka owocowa z kokosem
Soczysta sałatka owocowa z kokosem
Wiosną coraz częściej chce się lekkich deserów, owoców, delikatnych galaretek. Żeby urozmaicić wiosenne podwieczorki i uczynić je atrakcyjnymi zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, warto zdecydować się na wykonanie sałatki owocowej. Będzie ona nie tylko smaczna, lecz również orzeźwiająca.
Potrzebne produkty
Wykonanie dobrej sałatki wymaga odpowiednich składników spożywczych. Im więcej owoców, tym lepiej, dlatego z powodzeniem można wykorzystać do jej przygotowania następujące elementy:
* 1 puszkę brzoskwiń,
* 1 puszkę ananasów,
* 1 kiść winogron,
* 3 kiwi,
* 3 banany,
* 1/4 szklanki orzechów włoskich,
* 1/2 szklanki migdałów (bez łupinek),
* 3 łyżki ziaren słonecznika,
* 3 łyżki rodzynek,
* 5 łyżek wiórków kokosowych,
* 1 cytrynę.
Można wybrać dowolny kolor winogron, w zależności od tego, które się woli. Jednocześnie zamiast całych migdałów można użyć już posiekanych, które łatwo zakupić w każdym sklepie spożywczym. Jeśli rozpoczął się już sezon na świeże brzoskwinie, można użyć ich zamiast puszkowanych.Etap pierwszy
Puszkę z brzoskwiniami oraz puszkę z ananasami otworzyć i odsączyć z soku. Dla niektórych jest to smaczny napój, więc jeśli jest się jego wielbicielem lub ma się w domu kogoś, kto go lubi, można przelać go do szklanki. Po odsączeniu wyjmować po kolei kawałki owoców i kroić w równe kostki. Wrzucić do dużej miski.
Etap drugi
Kiwi obrać z brązowej skórki, po czym pokroić na kolejne kawałki i dodać do pozostałych składników. Podobnie postąpić z bananem. W przypadku winogron można postąpić na dwa sposoby. Jeśli są małe – dodać je w całości, jeśli większe – przekroić na pół i wrzucić w takim stanie.
Etap trzeci
Migdały oraz orzechy pokroić na małe kawałki. Dodać je do owoców, podobnie jak rodzynki i ziarna słonecznika. Wymieszać całość.Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, uważając, żeby ich nie przypalić, a następnie posypać nim sałatkę owocową. Podawać. Można podawać ją z lodami w osobnej miseczce.