Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić mrożony jogurt truskawkowy?

Opiekun artykułu: danek
Jak przyrządzić mrożony jogurt truskawkowy?

Jak przyrządzić mrożony jogurt truskawkowy?

Nie zawsze ma się ochotę na lody, czasami nie jada się ich przez wzgląd na dietę, uznając za tuczące. Jednak latem trudno z nich zrezygnować, ponieważ chce się ochłodzenia. Mrożony jogurt to doskonała alternatywa dla lodowych deserów, smaczna, prosta i możliwa do wykonania również w domu. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne elementy

    Niezbędne elementy

    Przygotowanie mrożonego jogurtu nie jest skomplikowane. Żeby przyrządzić dobry deser, potrzebne są następujące składniki:
    * 600 g truskawek,
    * 600 g jogurtu greckiego,
    * 1 cytryna,
    * 1/2 szklanki cukru waniliowego.
    Niezbędne jest również przygotowanie pojemnika plastikowego z wieczkiem, w którym będzie można bezpiecznie i wygodnie schładzać jogurt.

  • Pierwszy krok

    Cytrynę – najlepiej dorodną – sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce prosto do rondla. Z obranej cytryny wycisnąć sok, również do rondelka i podpalić pod nim gaz. Podgrzewać na małym ogniu.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do cytryny dodać cukier i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Truskawki umyć dokładnie, pozbawić zielonych szypułek, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka i zwiększyć ogień na średni. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy do tego dojdzie, zdjąć miksturę z ognia i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować dokładnie, po czym odstawić do wystygnięcia.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do zmiksowanej mieszanki truskawkowej dodać jogurt i jeszcze raz wszystko dokładnie zmiksować. Gotową miksturę przelać do plastikowego pojemnika, zamknąć wieczko i włożyć do zamrażalnika, w którym powinna panować temperatura -25 stopni Celsjusza.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Całkowity czas mrożenia jogurtu to 4 – 6 godzin, jednak jogurt nie powinien leżeć w zamrażalniku cały czas. Należy co 45 minut wyjmować pojemnik i mieszać jogurt. Dzięki temu nie dojdzie do powstania kryształków lodu w deserze. Po 6 godzinach jogurt powinien mieć odpowiednią, kremową konsystencję, wtedy deser można zacząć jeść. Przed rozpoczęciem nakładania deseru do miseczek warto odczekać 5 minut, żeby jogurt był nieco bardziej miękki. Podawać z dodatkami, np. truskawkami, lub bez.

Popularne tagi
  • przepis na gruszki w karmelu
  • pucharek do lodów
  • cukier
  • krem budyniowy
  • przepis na owocowy deser
  • przepis na jabłka pieczone
  • banany w cieście
  • truskawkowe pole
  • liście mięty
  • gęsty jogurt
  • barwnik spożywczy
  • laska wanilii
  • mrożone truskawki
  • sposób wykonania owocowego motylka
  • przepis na jabłka kandyzowane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising